"Reducere" a numărului de parlamentari
PDL anunţă că doreşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi reducerea numărului de parlamentari.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Noiembrie 2011, 20:45
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi reducerea numărului de parlamentari într-un parlament în continuare bicameral - e compromisul la care au ajuns luni partidele din coaliţia de guvernământ.
În plus, pentru a avea parte de susţinere din partea UDMR, PDL a acceptat varianta de compensare în sensul în care 2/3 dintre parlamentari vor fi aleşi în mod direct, iar 1/3 de pe listă.
Potrivit înţelegerii, parlamentul ar avea în aceste condiţii 300 de deputaţi şi 89 de senatori.
În plus, PDL propune partenerilor de coaliţie ca în cazul comasării alegerilor parlamentare cu cele locale să existe interdicţia candidaturii la două funcţii alese nominal.
Chiar dacă PDL a avansat o agenda reformistă în privinţa sistemului electoral, şi anume Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, celelalte forţe politice, inclusiv din coaliţie, s-au dovedit retincente faţă de agenda democrat-liberalilor, preciza vicepreşedintele Sever Voinescu.
El spune că, potrivit înţelegerii, la alegerile din 2012 fiecare colegiu va fi reprezentat în Parlament de acel candidat care va lua cel mai mare număr de voturi şi nu va exista un sistem de compensare care să altereze votul popular.
"Proporţia de reprezentare în parlament va fi: 2/3 din numărul deputaţilor vor veni din colegii şi 1/3 de pe lista naţională. În ceea ce priveşte senatorii, dat fiind că judeţele vor fi practic împărţite în două, vom avea canddiaţi uninominali, şi la Senat se va merge, evident, fără posibilitatea vreunei compensări", a declarat Sever Voinescu.
La nivelul coaliţiei nu s-a discutat şi despre modalitatea de promovare a acestor modificări, prin procedură parlamentară sau prin asumarea răspunderii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor spune că este prematură o asemenea discuţie, întrucât nu a fost redactat textul viitorului proiect şi, mai mult, preciza liderul Uniunii, dacă nu se respectă principiile stabilite, şi înţelegerea de astăzi rămâne sub semnul întrebării.
UDMR nu este dispus să-şi schimbe nici punctul de vedere cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, pe care o vede posibilă după alegerile de anul viitor, mai afirma Kelemen Hunor.
"Poziţia noastră este neschimbată. Nu vedem posibilă o reorganizare în anul 2012 şi propunerea noastră este să facem o agendă, începând din ianuarie 2013, imediat după alegerile de anul viitor. PDL doreşte reorganizarea acum şi, cum nu există consens, noi am stabilit că dacă nu există consens, nu se face", a declarat Kelemen Hunor.
Opoziţia respinge din start comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, anul viitor, întrucât, susţin liderii USL, se încalcă un principiu democratic, dar şi dreptul cetăţenilor de a şti ce votează. USL este însă de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar consideră că aceasta se poate face în baza unui proiect de lege iniţiat de opoziţie.
"Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă, şi nu una de faţadă, şi o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în parlament ai cetăţenilor sa aibă în spate un număr aproximativ egal de alegători", a spus Crin Antonescu, liderul PNL.
Preşedintele PSD, Victor Ponta spune că sistemul de vot avansat de coaliţie nu se încadrează în propunerea făcută de USL.
"Ceea ce considerăm inacceptabil este un principiu, acela de amâna alegerile locale din luna iunie pentru noiembrie şi, practic, de a introduce o uriaşă confuzie şi o uriaşă posibilitate de fraudă prin comasarea alegerilor", a declarat Victor Ponta.
Opoziţia intenţionează să depună o moţiune de cenzură dacă Executivul îşi va asuma răspunderea pe aceste proiecte.