Raportul de forţe din Senat, echilibrat de Sorin Frunzăverde
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, spunea că puterea va încerca să negocieze punctual cu opoziţia sau va încerca să atragă votul senatorilor neafiliaţi grupurilor parlamentare.
29 Martie 2012, 14:42
Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL echilibrează perfect raportul de forţe în Senat, raport care se poate însă modifica în favoarea opoziţiei.
În cazul în care senatorul PDL de Caraş-Severin, Iosif Secăşan, va decide să-l urmeze pe Sorin Frunzăverde şi să treacă de partea opoziţiei, coaliţia va pierde majoritatea la Senat.
Dacă Iosif Secăşan va face pasul către USL, raportul de forţe în Senat va fi de 67 la 65 în favoarea opoziţiei.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, spunea că puterea va încerca să negocieze punctual cu opoziţia sau va încerca să atragă votul senatorilor neafiliaţi grupurilor parlamentare.
În acest moment, Mircea Geoană este singurul senator independent.
"În funcţie de legi şi de priorităţi, vom încerca să facem o înţelegere cu cei din opoziţie, care au declarat că anumite proiecte, cum ar fi cele legate de mecanismul de cooperare, de control şi verificare, la acestea ei vor participa. Dar per ansamblu vom încerca să avem unul-două voturi de partea noastră, care să fie din afara coaliţiei", a declarat Cristian Rădulescu.
Şi calculele făcute de opoziţie pe hârtie arată faptul că USL se află la un pas de preluarea majorităţii în Senat.
Până la confirmarea acestor calcule, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, spunea că opoziţia va merge în Parlament doar în anumite situaţii.
"Acum suntem 67 la 66 şi dacă vine unul din partea cealaltă la noi, este invers - 66 la 67 pentru opoziţie. Luni, de exemplu, ne prezentăm în Parlament pentru a vota cele trei proiecte care ţin de MCV, adică Codul Civil, Legea notarilor şi mai este încă unul, tot pe MCV. Ne prezentăm luni şi le votăm", a spus Puiu Haşotti.
La Camera Deputaţilor, coaliţia nu are probleme în privinţa păstrării majorităţii.
Singura problemă ar fi asigurarea cvorumului de şedinţă, în cazul în care unii deputaţi lipsesc.
Întreg arcul guvernamental are 166 de parlamentari, iar cvorumul necesar este de 164.