PSD, PNL şi PC s-au retras de la consultările de la Cotroceni
Motivul invocat de partidele de opoziţie este prezenţa la consultările de la Preşedinţie a parlamentarilor care formează grupul independenţilor.
Articol de Sorin Solomon, 15 Martie 2010, 15:50
PNL, PSD şi PC s-au retras de la consultările care au loc la Palatul Cotroceni privind modificarea Constituţiei.
Motivul invocat de liderii acestor partide este prezenţa, la consultările care au loc la Preşedinţie, a parlamentarilor care aparţin grupului independenţilor.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, afirmă că a este de acord cu consultări la care să participe partidele parlamentare şi grupul minorităţilor pentru că sunt "formaţiuni legitimate de votul popular".
În opinia liderului liberal aceşti paralamentari "au trădat partidele, dar şi electoratul".
Preşedintelele PSD, Victor Ponta, a declarat că a venit pregătit la aceste consultări şi chiar a predat preşedintelui un material privind opiniile social democrate privind modificarea Constituţiei, dar reprezentanţii PSD părăsit sala din cauza prezenţei la consultări a "independenţilor".
"Fiind doar consultări şi nefiind nimic de votat, sperăm ca preşedintele să nu îşi cheme şi sprijinitorii la vot, să fie acolo doar partidele şi formaţiunile politice din Parlament, aşa cum scrie în invitaţie", a arătat liderul PSD.
Reprezentanţii partidelor de opoziţie au părăsit consultările de la Cotroceni după ce Traian Băsescu şi-a ţinut discursul inaugural.
Preşedintele a declarat că nu este adeptul revizuirii Constituţiei doar în limitele celor două întrebări ale referendumului din noiembrie.
Traian Băsescu a afirmat că este necesar să se elimine unele confuzii şi să se stabilească limitele de separaţie ale puterilor statului.
"Nu sunt un adept al menţinerii revizuirii Constituţiei în limitele celor două întrebări de la referendum. În mod categoric sunt şi alte lucruri care trebuie revizuite în Constituţie, plecând însă de la realitatea că avem o Constituţie pe care eu cel puţin o consider o Constituţie bună", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a apreciat că modernizarea statului implică, printre altele, şi luarea în consideraţie a referedumului din noiembrie 2009, despre care a spus că reprezintă expresia libertăţii poporului român de a stabili cum să funcţioneze instituţiile statului.
La încheierea consultărilor, reprezentanţii UDMR au declarat că susţin modificarea Constituţiei, dar sprijină un parlament bicameral.
În opinia liderilor UDMR, senatorii trebuie să fie reprezentanţi ai judeţelor în legislativ.
Membrii grupului independenţilor din parlament au afirmat, după consultările de Cotroceni că susţin rezultatele referentumului din luna noiembrie.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat la sfârşitul consultărilor de la Cotroceni, că rezultatul referendumului este "nenegociabil".
PDL susţine reducerea numărului de parlamentari la 300, parlament unicameral, precum şi revizuirea altor prevederi constituţionale care vor duce la o mai bună funcţionare a statului, a mai spus Emil Boc.