Proteste de Ziua Mediului faţă de exploatarea gazelor de şist
De Ziua Mediului, au fost organizate proteste faţă de exploatarea gazelor de şist şi a proiectului Roşia Montană.
05 Iunie 2013, 18:39
De Ziua Mondială a Mediului, au fost organizate proteste faţă de exploatarea gazelor de şist şi a proiectului Roşia Montană, împotriva cultivării plantelor modificate genetic, pentru oprirea defrişării pădurilor sau etichetarea corectă a alimentelor.
La punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche s-au alăturat protestatarilor şi cetăţeni bulgari.
Aproximativ 50 de bulgari şi-au dat întâlnire în punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche pentru a protesta alături de români împotriva exploatării gazelor de de şist prin fracturare hidraulică. Ei se tem la fel ca şi românii că în urma exploatărilor apa din zonă ar avea de suferit.
"Noi nu facem parte dintr-o asociaţie ecologistă sau ceva de genul acesta. Noi vrem să păstrăm mediul curat aici în Bulgaria şi România. Atât şi nimic mai mult pentru că şi aici şi în România este aceeaşi apă şi este un lucru important pentru ambele naţiuni", spune un demonstrant din Bulgaria.
"Bulgarii într-un număr extraordinar, printr-o mobilizare extraordinară, au venit la noi pentru că îi doare şi pe ei. Bulgarii beau aceeaşi apă şi îi interesează dacă se fracturează hidraulic, dacă se otrăveşte apa pentru că oriunde ar fura în Dobrogea, apa se otrăveşte iar noi vom fi afectaţi. Acest bazin se mai şi mişcă", afirmă un protetstatar din România.
Din Vama Veche protestul românilor şi bulgarilor împotriva gazelor de şist s-a mutat la Mangalia, în faţa Casei de Cultură unde continuă şi la această oră.
Proteste şi în alte oraşe
Spre seară, proteste vor avea loc şi la Bucureşti, Iaşi sau Cluj.
Compania americană Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni ale gazelor de şist la Costineşti, Vama Veche şi Bârlad.
Ministrul mediului, Rovana Plumb, a explicat că explorarea nu prezintă niciun risc pentru mediu pentru că nu implică folosirea procedeului fracturării hidraulice şi că ministerul este deschis la dialog pe această temă.
"Vom organiza dezbateri publice, inclusiv pe partea de explorare.
"Dacă pentru partea de prospecţiuni nu a fost nevoie decât de o simplă decizie, conform legislaţiei europene, pentru faza a doua, a explorării, care înseamnă efectiv o montare de sondă cum sunt cele care sunt montate de peste 150 de ani în România, s-a solicitat companiei evaluare de impact de mediu", afirmă Rovana Plumb.
Prima dezbatere publică pe tema gazelor de şist va fi stabilită după Consiliul de Mediu de la mijlocul lunii, cu participarea autorităţilor publice, a grupurilor parlamentare, a societăţii civile şi a organizaţiilor de mediu, a mai anunţat Rovana Plumb.