Propunerea Laurei Codruţa Kövesi la DNA, criticată de liberali
Propunerea fostului procuror general, Laura Codruţa Kövesi, pentru funcţia de procuror şef al DNA "poate fi considerată un troc politic cu preşedintele Traian Băsescu".
Articol de Andrei Şerban, 04 Aprilie 2013, 04:29
Laura Codruţa Kövesi a fost propusă de premierul Victor Ponta în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Tiberiu Niţu pentru postul de procuror general.
Decizia a stârnit o adevărată furtună în coaliţia la guvernare.
Propunerea fostului procuror general, Laura Codruţa Kövesi, lăudată de Bruxelles, pentru funcţia de procuror şef al DNA, a fost criticată de liderul liberalilor, Crin Antonescu.
El a subliniat că propunerea lui Ponta poate fi considerată un troc politic cu preşedintele Traian Băsescu.
PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei deoarece consideră că premierul Victor Ponta, în calitatea sa de ministru interimar al justiţiei, a negociat cu preşedintele Traian Băsescu numirile procurorilor şefi de la DNA şi de la Parchetul General.
PNL rămâne în USL
Preşedintele liberal Crin Antonescu a precizat că PNL nu se retrage din USL şi că asigură în continuare buna funcţionare a guvernului.
Mai mult, Crin Antonescu a susţinut că liberalii pot prelua din nou portofoliul justiţiei, dar că Victor Ponta va retrage propunerile pe care le-a făcut miercuri.
"Eu cred că un lucru înţelept ar fi retragerea acestor propuneri, desemnarea unui ministru al justiţiei sau asumarea, dacă domnul Ponta doreşte neapărat, asumarea parcurgerii unor proceduri normale, la capătul cărora să nu fie o înţelegere politică, ci o încercare cu adevărat de a da şansa independenţei justiţiei", a declarat preşedintele liberal, Crin Antonescu.
După ce, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că o propune pe Laura Codruţa Kövesi la şefia DNA şi pe Tiberiu Niţu pentru conducerea Parchetului General, după-amiază a avut loc o reuniune a conducerii USL.
Aici, premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar Crin Antonescu i-a informat pe colegii din alianţă că PNL renunţă la Ministerul Justiţiei.
"Nu vrem nimic în schimb"
În aceste condiţii, premierul Victor Ponta rămâne ministru interimar al justiţiei, iar PSD îşi va asuma acest portofoliu.
Şeful executivului a declarat că a propus liberalilor să preia un alt minister, însă aceştia au refuzat.
"Astăzi nu au vrut niciun fel de minister în schimbul Ministerului Justiţiei. Da, au spus că până la urmă nu vor să facă un schimb sau să fie acuzaţi că uite, au dat justiţia ca să obţină nu ştiu ce.
"Preferă să accepte această situaţie în care îmi asum eu responsabilitatea. Chiar nu au cerut absolut nimic în schimb, eu am oferit, nu în mod concret, am spus 'Haideţi să discutăm' şi mi-au spus foarte clar, 'Nu vrem nimic în schimb' ", a spus premierul Victor Ponta.
Victor Ponta a mai precizat că va rămâne interimar până finalizează procedurile de propuneri pentru funcţiile de procurori şefi, după care, în termen de 45 de zile, va numi o altă persoană la conducerea acestui minister.
"Oamenii aştia nu guvernează"
PDL a criticat decizia lui Victor Ponta de a-şi asuma nominalizarea candidaţilor pentru funcţiile de conducere din parchete.
Liderul partidului, Vasile Blaga, a declarat că numirile procurorilor şefi trebuie să fie făcute în afara spaţiului politic şi a susţinut că este nevoie de o procedură transparentă de selecţie a candidaţilor.
Vasile Blaga i-a reproşat premierului Victor Ponta că s-a răzgândit de prea multe ori în privinţa nominalizării şefilor parchetelor, iar coaliţiei aflată la putere, că nu guvernează eficient.
"Cel mai rău lucru cu putinţă este că oamenii aştia nu guvernează. În acest timp, vedeţi ce se întâmplă, de exemplu, la Oltchim, unde 1.200 de oameni sunt daţi afară.
"Nu-şi ştiu viitorul, dar nici cei care rămân nu cunosc viitorul acestei societăţi comerciale de care depinde soarta unui judeţ", a spus Vasile Blaga.
Senatorul PP-DD, Haralambie Vochiţoiu a reproşat actualei puteri că are alte priorităţi şi că ignoră necesitatea creării de noi locuri de muncă şi dezvoltarea ţării.
"Noi, ca reprezentanţi ai PP-DD, nu intrăm în discuţia calităţii oamenilor propuşi de către premier. Dar sigur că nu putem să nu observăm că domnul premier Ponta s-a răzgândit de două ori", a declarat Haralambie Vochiţoiu.
Liderul deputaţilor UDMR, Máté András, apreciază drept pozitiv faptul că premierul a avansat, miercuri, CSM propunerile pentru ocuparea funcţiilor de procurori.
"E bine că, în sfârşit, se fac numirile pentru procurorul general, inclusiv pentru procurorul de la DNA. Problema din USL nu ar trebui să existe, pentru că e vorba de procurori, şi nu de funcţii politice, iar cred că primordial ar trebui să fie la numire profesionalismul şi corectitudinea procurorului", a spus Máté András-Levente.