Proiectul de revizuire a Constituţiei "trebuie îmbunătăţit"
Comisia de la Veneţia a evaluat proiectul de revizuire a constituţiei României şi recomandă politicienilor de la Bucureşti să îmbunătăţească documentul.
Articol de Amalia Bojescu, 25 Martie 2014, 20:57
Într-un raport publicat ieri, reprezentanţii comisiei evidenţiază elementele pozitive, dar şi aspectele negative pe care clasa politică românească nu le-a rezolvat, în ciuda recomandărilor anterioare.
Comisia consideră că este neclară forma de guvernământ pe care o va adopta România şi insistă asupra delimitării competenţelor între preşedinte şi premier.
Senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea constituţiei, spune că referendumul pentru modificarea legii fundamentale ar putea fi organizat abia în 2015, după o nouă analiză a proiectului.
"Poziţia comisiei, poziţia Curţii Constituţionale, poziţia Consiliului legislativ şi poziţia Comisiei de la Veneţia, chintensenţa acestora trebuie să ne scoată un text agreat de toate aceste instituţii fundamentale. Cred că într-o lună vom relua lucrările comisiei şi eu cred că putem discuta eventuala aprobare în parlament la începutul anului 2015 şi un referendum spre final, în toamna anului 2015" spune senatorul PSD Ioan Chelaru.
Secretarul executiv al PDL, Radu Carp, atrage atenţia că principala obiecţie a Comisiei de la Veneţia privind proiectul de modificare a Constituţiei României este lipsa unei opţiuni clare pentru sistemul de stat.
Radu Carp spune că proiectul trebuie să arate clar dacă se doreşte sistemul de stat parlamentar sau cel semiprezidenţial.
"Este cea mai gravă acuzaţie la adresa proiectului de revizuire care vine din partea unui organism independet. PDL pune întrebarea de ce a mai fost nevoie de tot acest efort pentru ca în cele din urmă să constatăm că membrii comisiei şi partidele aflate la guvernare fac confuzii elementare între regimul parlamentar şi cel semiprezidenţial?" a mai afirmat Secretarul executiv al PDL.
Radu Carp s-a pronunţat pentru reluarea procesului de revizuire a legii fundamentale prin consultarea mai bună cu toate partidele parlamentare şi cu experţii constituţionali.