Programul USL, bazat pe dezvoltarea exploataţiilor agricole
Printre măsurile propuse se numără comasarea terenurilor, programe pentru sectorul legume-fructe, politici naţionale de pescuit în Delta Dunării, dar şi sprijin pentru formele asociative şi planificiare bugetară multianuală.
Articol de Roman Muşat, 26 Iunie 2011, 13:51
Programul Uniunii Social-Liberale în agricultură, lansat duminică, se bazează pe dezvoltarea exploataţiilor agricole şi a satului românesc.
Printre măsurile propuse de USL se numără comasarea terenurilor, programe naţionale pentru sectorul legume-fructe, politici naţionale de pescuit în Delta Dunării şi Marea Neagră, pregătirea şi negocierea planului naţional de dezvoltare durabilă 2014 - 2020, dar şi sprijin pentru formele asociative şi planificiare bugetară multianuală.
"Vreau ca USL să fie prima forţă poliică în România care chiar câştigă pariul cu agricultura. Trebuie doar să nu mai promitem, ci trebuie să luăm decizii. Cred, şi îmi doresc foarte mult ca România să nu mai fie o ţară în care mâncarea se importă. Cred că România are capacitatea, şi ţine doar de o politică inteligentă nu doar să ne asigurăm propriile necesităţi, ci să fim un producător respectat pe plan european" a declarat Victor Ponta, liderul PSD.
Liderul PNL, Crin Antonescu a precizat poziţia ideologiei liberalilor faţă de modalităţile de modul cum poate fi ajutată agricultura românească.
"Sunt liberal, sunt non intervenţionist, nu privesc cu foarte mare simpatie pretenţia statului de a reglementa în chestiuni economice. Din toate domeniile vieţii economice însă, e limpede că agricultura este aceea care nu poate să se dezvolte fără o politică inteligent aplicată şi responsabilă a statului" a declarat Crin Antonescu.
Liserii USL au criticat, totodată, situaţia actuală a agriculturii, arătând că România obţine, în prezent, producţii evaluate la 300 de euro la hectar, în timp ce media europeană este de 750 euro.
În replică, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără spune că declaraţiile liderilor opoziţiei nu au obiect, întrucât programul de guvernare al PD-L include numeroase proiecte de susţinere a agriculturii. El a adăugat că PSD şi PNL sunt responsabile pentru ceea ce se întâmplă în prezent în acest domeniu.
"Nu ştiu cu ce poate să vină USL pe programul de agricultură. Se vede cât de serioşi sunt dacă trec într-un sistem de politizare şi cred că era cazul să lase specialişti să se pronunţe asupra agriculturii. Uite ce au lăsat prin Ministerul Agriculturii şi ce au făcut în ultimii ani, când au gestionat agricultura. Sigur, ca o variantă de abordare politică, dar criticile lor nu au obiect la această dată" a declarat Valeriu Tabără.