Programul de guvernare al Alianţei România Dreaptă
ARD şi-a prezentat programul de guvernare în cazul în care ar câştiga alegerile: reducerea cotei unice de la 16 la 12%, creşterea salariului minim şi reducerea CAS cu 5 la sută.
Articol de Bogdan Isopescu, 06 Noiembrie 2012, 13:06
Cu câteva zile înainte de startul oficial al campanie electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie, Alianţa România Dreaptă (ARD) îşi lansează programul de guvernare.
Programul de guvernare al Alianţei se deschide cu o declaraţie de poziţie politică în care liderii Alianţei România Dreaptă (ARD) spun că ţinta guvernării este creşterea competitivităţii economice din care decurg toate celelalte elemente de dezvoltare , inclusiv creşterea nivelului de trai.
Tot aici, reprezentanţii Alianţei îşi afirmă opţiunea pentru statul de drept în care instituţiile democratice nu trebuie să fie afectate de luptele politice.
Programul de guvernare ARD |
În privinţa politicilor publice, oferta Alianţei este structurată pe cinci capitole.
Primul cuprinde politicile de dezvoltare a capitalului uman şi include domenii precum educaţia, sănătatea, piaţa muncii sau familia. Spre exemplu, în privinţa educaţiei, Alianţa doreşte respectarea prevederilor Pactului Naţional pentru Educaţie, dar şi realizarea noului curicullum naţional.
Cel de al doilea capitol cuprinde politici privind capitalul şi competitivitatea economică. Include domenii ce au legătură cu mediul de afaceri, cercetarea sau transportul. Ca prioritate, reprezentanţii ARD propun sprijin pentru întreprinzători.
Cel de al treilea capitol vizează politicile de protejare a resurselor naturale şi dezvoltarea pe baza acestora. Capitolul include domenii precum agricultura, dezvoltarea rurală, turismul, energia şi protecţia mediului. Spre exemplu, ARD propune irigaţii pe fonduri europene, simplificarea cadrului legislativ şi dezvoltarea turismului , precum şi regândirea sistemului de producere a energiei.
Al patrulea capitol vorbeşte despre politicile de interes naţional. În privinţa politicilor fiscal bugetare, ARD doreşte scăderea numărului de taxe, predictibilitate fiscală, scăderea cotei unice de la 16 la 12 procente. În plus, Alianţa propune reducerea CAS cu 5 la sută, creşterea salariului minim la 850 de lei de la 1 ianuarie 2013 şi 1000 de lei de la 2015. În acelaşi capitol, ARD aminteşte de necesitatea reformei administraţiei publice.
Ultimul capitol se referă la politicile privind integrarea şi afacerile europene. Obiectivele detaliate sunt Spaţiul Shengen şi aderarea la zona euro.