"Prioritate pe linia reformelor" în 2012
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va continua să fie un partener activ al Guvernului pentru adoptarea măsurilor angajate prin acordurile cu FMI, Banca Mondială şi UE.
19 Ianuarie 2012, 12:59
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că prioritatea reformelor statului se menţine şi în 2012, adăugând că el va continua să fie un partener activ al Guvernului pentru adoptarea măsurilor angajate prin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială sau UE.
"Prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012, voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu FMI, Banca Mondială şi UE", a declarat preşedintele României.
Traian Băsescu a făcut referire la intrarea în vigoare în luna iunie a codului de procedură civilă, la definitivarea noii legi a sănătăţii şi la adoptarea unor măsuri pentru stimularea mediului de afaceri.
Referirile la măsurile guvernului survin protestelor din mai multe oraşe în cadrul cărora este criticată politica de austeritate şi sunt cerute demisiile premierului şi preşedintelui.
De asemenea, el a vorbit şi despre reorganizarea administrativă a ţării, dacă situaţia o va permite.
Preşedintele a arătat că 2011 a fost un an dificil în care crizele economică, financiară, umanitară şi politică "au pus din nou la încercare guvernele şi populaţia lumii".
În acest context, Traian Băsescu a afirmat că "principala lecţie învăţată e că o atitudine responsabilă în plan politic şi economic constutie o premisă fundamentală împotriva crizelor".
Referindu-se la situaţia din România, preşedintele a declarat că "în faţa propriei instabilităţi în 2009 şi 2010 şi mai apoi în faţa instabilităţii economice externe, România a continuat reformele instituţionale, creând premisele pentru revenirea la un deficit de sub 3% din PIB la sfârşitul lui 2012."
Invocând un sondaj Eurostat, Traian Băsescu a afirmat că în 2011, România a fost statul membru UE cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice din PIB, de 5,8%.
El a a dat asigurări că şi în 2012, invesitiile rămân prioritare.
Potrivit preşedintelui, sumele vor fi orientate cu precădere către proiecte cu impact direct asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă.
În numele corpului diplomatic, reprezentantul statului Vatican, Nunţiul Apostolic Francisco-Javier Lozano, a susţinut un discurs în care a arătat că există pericolul ca demnitatea umană şi drepturile omului ar putea fi sacrificate în măsurile luate pentru a răspunde problemelor economice în diferite ţări ale lumii.
"Întotdeauna cei săraci şi cei dezavantajaţi sunt cei care suferă primii şi care suferă cel mai mult. Pericolul este că demnitatea umană şi drepturile omului ar putea fi sacrificate în măsurile luate pentru a răspunde problemei în diferite ţări ale lumii", a spus Nunţiul Apostolic, în discursul său.