Principalele proiecte din sănătate "vor fi continuate"
Nicolae Bănicioiu, propus ministru al sănătăţii, a declarat că intenţionează să continue proiectele asumate de USL în programul de guvernare în domeniul sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 04 Martie 2014, 14:48
Nicolae Bănicioiu, fost titular la Tineret şi Sport, va prelua unul dintre domeniile aflate în plină reformă, cel al Săntăţii, într-un context dificil.
Sistemul medical din România se confruntă cu probleme cronice şi este în permanenţă sub semnul nemulţumirii cadrelor medicale, lipsei de dotări şi al arieratelor, aşa-numitele întârzieri la decontarea medicamentelor şi serviciilor medicale.
Pentru 2014, fostul ministru, Eugen Nicolăescu, anunţase intrarea în vigoare a unor reglementări menite să modernizeze sistemul, să îl facă mai eficient şi să reducă pierderile, iar Nicolae Bănicioiu dă asigurări, azi, la audieri, că eforturile predecesorului său vor fi continuate.
"Din start, vreau să mai fac o precizare, şi anume, ca să nu vă gândiţi la schimbarea fundamentală a proiectelor începute de fostul ministru Nicolăescu, din contră, ceea ce s-a realizat în acord cu programul de guvernare al USL-ului intenţionez să continui.
"Evident, dacă sunt sugestii, dacă sunt şi înţeleg că mai sunt pe alocuri, sunt posibile şi modificări, schimbări de obiective intermediare, poate modalităţi de aplicare sau de ritmuri de execuţie, dar proiectele mari şi cele asumate de noi, impreună, intenţionez să le continuu", spune Nicolae Bănicioiu.
Consultări pentru două proiecte importante
În cursul audierilor, Nicolae Bănicioiu s-a ferit să dea termene precise, a vorbit foarte mult despre continuarea tuturor proiectelor bune realizate până acum, iar în ceea ce priveşte cele două proiecte legislative retrase din dezbatere publică, respectiv, cele referitoare la taxa de clawback aplicată producătorilor de medicamente şi la metodologia de calcul la preţurile medicamentelor, el a precizat încă o dată că este vorba de o amânare, şi nu o anulare, având în vedere impactul economic major al celor două documente.
Pentru cele două proiecte, ministrul consideră că mai sunt necesare câteva consultări pentru armonizarea tuturor punctelor de vedere.
Introducerea pachetului de bază, a celui minimal, revizuirea listelor de medicamente oferită populaţiei în regim compensat şi gratuit, implementarea cardului de snătate sunt doar câteva din proiectele demarate de fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolaescu, pe care ministrul Bănicioiu a declarat că le va continua.
De asemenea, ministrul Bănicioiu a definit, ca o prioritate de grad zero, controlul mai strict al cheltuirii banilor în sănătate, iar în ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino a declarat că susţine reluarea producţiei.
Raportul preliminar al experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost primit deja şi există şanse ca, din toamnă, să se poată produce vaccin românesc; singura problemă este găsirea resurselor financiare pentru eliminarea deficienţelor descoperite de experţii OMS.
La final, ministrul Bănicioiu a precizat că îşi doreşte un dialog deschis cu asociaţiile de pacienţi, precum şi o relaţie bună cu Casa Naţională de Sănătate şi Academia de Ştiinţe Medicale.