Prima sesiune ordinară din 2013 a parlamentului începe luni
Printre priorităţile pe care le amintesc parlamentarii se află revizuirea Constituţiei, o nouă lege electorală sau legea pentru împărţirea administrativ-teritorială pe regiuni.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Februarie 2013, 07:47
Prima sesiune ordinară din acest an a Senatului şi Camerei Deputaţilor începe luni.
Revizuirea Constituţiei, o nouă lege electorală sau elaborarea legislaţiei pentru împărţirea administrativ-teritorială a ţării pe regiuni - sunt subiecte despre care oamenii politici au afirmat în numeroase rânduri că trebuie să fie priorităţile parlamentului în acest an.
Tema revizuirii Constituţiei revine periodic pusă în discuţie atât de putere, cât şi de opoziţie, oricare ar fi fost ele de-a lungul anilor.
De această dată, Uniunea Social Liberală a identificat şi a anunţat prin liderii săi câteva dintre lucrurile pe care consideră că o constituţie mai bună trebuie să le conţină.
Astfel, o nouă lege fundamentală trebuie să precizeze mai clar decât cea actuală atribuţiile preşedintelui faţă de guvern şi parlament.
Este necesar apoi să se precizeze în amănunt ce poate să facă şi ce nu Curtea Constituţională a României şi cum sunt numiţi judecătorii Curţii.
Modificarea legislaţiei electorale
Vin la rând referendumurile; cine le convoacă, în ce condiţii, care să fie cvorumul - sunt alte aspecte pe care o nouă constituţie ar trebui să le detalieze.
De altfel, vorbind de referendumuri, o iniţiativă legislativă în acest sens există deja şi va intra în dezbaterea parlamentului.
Ea aparţine senatorului PSD, Trifon Belacurencu şi potrivit ei, referendumurile ar urma să fie valide dacă votează cel puţin 30% +1 dintre alegătorii înscrişi în listele electorale permanente, şi nu 50% ca până acum.
Şi mai este posibil, şi acest lucru îl vom afla chiar luni, ca deputaţii şi senatorii să trebuiască să mai lucreze la legea propriului statut pe care tocmai o modificaseră.
Marţi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că decide luni dacă promulgă legea sau o trimite înapoi în parlament.