Prima ședință comună a guvernelor din România și Ucraina
Ședință comună ieri, la Kiev, a Guvernelor României și Ucrainei, moment considerat istoric de premierul Marcel Ciolacu pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea parteneriatul lui strategic convenit între cele două țări.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Octombrie 2023, 08:11
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Ședință comună ieri, la Kiev, a Guvernelor României și Ucrainei, moment considerat istoric de premierul Marcel Ciolacu pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea parteneriatul lui strategic convenit între cele două țări. Șeful executivului de la București a fost primit și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și despre contextul de securitate din zonă.
În cadrul reuniunii guvernamentale, înalții reprezentanți ai României și Ucrainei au luat mai multe decizii care întăresc cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii transfrontaliere, în sănătate sau energie, iar un punct important de discuție a vizat situația minorității române din Ucraina, după cum relatează trimisul RRA, Andrei Șerban: ”În prima ședință comună a guvernelor din România și Ucraina, premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul țării noastre de a dubla tranzitul de cereale de la 2 milioane de tone lunar la 4 milioane tone până la sfârșitul anului. Totodată, a mai fost adoptat și mecanismul de export-import de cereale din Ucraina, cu protejarea fermierilor români. Marcel Ciolacu a mulțumit omologului său, Denîs Șmîhal, pentru că executivul ucrainean a adoptat un document prin care elimină limba moldovenească și recunoaște că minoritatea română din Ucraina vorbește limba română.
Marcel Ciolacu: ”În mod special vreau să-i mulțumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce privește decizia de a nu a mai exista limba moldovenească. Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială, limba română.”
Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, a subliniat că declarația semnată la ședința comună de astăzi prevede și deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între cele două state.
Denîs Șmîhal: ”Al doilea domeniu de colaborare este infrastructura la granița comună. Deja au fost deschise două noi puncte de trecere a frontierei în regiunea Cernăuți și în viitor planificăm să deschidem alte patru în Bucovina și Transcarpatia.”
Declarația comună semnată ieri prevede și demararea proiectului-pilot pentru verificările comune româno-ucrainene la punctele de trecere a frontierei. Declarația comună a celor două guverne prevede și dezvoltarea colaborării în domenii precum energia, transporturile și digitalizarea.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/