Preşedintele PE face apel la unitate între politicieni
Preşedintele Parlamentului European a făcut apel la unitate politică pe plan intern, subliniind că România nu-şi poate permite lupte politice partizane în timp de criză.
Articol de Alina Stănuţă, 31 Octombrie 2012, 14:40
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este de părere că procesul de reformă nu s-a finalizat în România, ceea ce a avut drept consecinţă decizia Comisiei Europene de a suspenda trei programe operaţionale cu fonduri europene.
În faţa parlamentarilor de la Bucureşti responsabilul european a mai spus că vestea primită de guvernul Ponta este una greu de digerat, care arată că nu numai că reforma nu a fost terminată, dar nici lupta împotriva corupţiei, însă a subliniat că Uniunea Europeană susţine România.
Parlamentarii şi europarlamentarii PDL au boicotat parţial prezenţa oficialului european, invocând că acesta ar fi deschis implicat în campania electorală a premierului Victor Ponta.
Apel la unitate politică pe plan intern
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a făcut apel la unitate politică pe plan intern, subliniind că nu ne putem permite lupte politice partizane în timp de criză.
Oficialul european a mai arătat că progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei nu au voie să fie periclitate şi toate partidele trebuie să contribuie la această luptă.
Cu toate acestea, scrisorile care anunţă suspendarea a trei programe cu fonduri europene demonstrează - spunea Martin Schulz - că procesul de reformă nu a fost finalizat.
"Este o veste foarte greu de digerat, care însă arată că procesul de reformă nu a fost finalizat. La fel, nici lupta împotriva corupţiei nu a fost finalizată. Dar, vreau să vă asigur că nu sunteţi singuri în această luptă. Instituţiile Uniunii Europene, Parlamentul European vă susţin", a spus Martin Schulz.
România se bazează pe sprijinul Parlamentului European
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţinea în conferinţa de presă comună organizată cu oficialul european că România se bazează pe sprijinul Parlamentului European în ceea ce priveşte priorităţile europene ale ţării noastre.
"România se bazează pe sprijinul dumneavoastră, al Parlamentului European în ceea ce priveşte priorităţile noastre europene: libera circulaţie a persoanei, consolidarea pieţei interne, extinderea Uniunii Europene şi integrarea rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dar, cel mai important obiectiv rămâne aderarea noastră, a României la spaţiul Schengen", a afirmat Valeriu Zgonea.
Parlamentarii şi europarlamentarii opoziţiei au fost prezenţi în sală la discursul oficialului european, dar nu au avut şi o întâlnire separată cu acesta, aşa cum era programat iniţial.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spunea că decizia democrat-liberalilor a fost luată ca urmare a implicării preşedintelui Parlamentului European în campania electorală a premierului Victor Ponta.
"Noi respectăm şi instituţia Parlamentului European şi pe domnul preşedinte Schultz dar, pe de altă parte, am spus că nu putem fi de acord cu implicarea făţişă a domniei-sale în campania electorală a domnului Ponta şi nu dorim să legitimăm în compensare o întâlnire cu grupurile noastre parlamentare", a declarat Vasile Blaga.
În urmă cu puţin timp, preşedintele Parlamentului European s-a întâlnit şi cu şeful statului, Traian Băsescu.
Oficialul european Martin Schulz a declarat că din punctul de vedere al Parlamentului European România a îndeplinit criteriile de aderare la spaţiul Schengen şi are tot dreptul să facă parte din această zonă.