Președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu: ”Perioada de campanie grevează puțin activitatea Parlamentului, dar nu se va opri”
"Apel matinal" - Invitat: Daniel Suciu - președintele Camerei Deputaților.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Septembrie 2024, 09:16
Emisiunea ”Matinal” – Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican
Plenul Camerei Deputaților a votat, ieri, proiectul de lege care majorează plafonul privind impozitarea pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi "pentru" și trei abțineri. De asemenea, tot ieri, proiectul de lege al Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina a fost votat de Camera Deputaților și merge la promulgare. Forul parlamentar are în această ultimă sesiune din actuala legislatură un nou președinte. Este vorba despre deputatul PSD, Daniel Suciu, invitat la "Apel matinal". Bună dimineața!
Sărut mâinile, doamna Petrican și salut cu mare drag și mult respect pe toți cei care vă ascultă.
Vorbeam ieri și cu Sorin Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului, despre prioritățile legislative din această toamnă. Vă întreb, la fel și pe dumneavoastră, care sunt acestea?
Înainte de toate, fiind vorba de ultima sesiune parlamentară din actualul mandat, care se suprapune oarecum și pe ceea ce va urma din punct de vedere electoral cu alegeri, va fi oarecum o sesiune parlamentară puțin mai agitată. Este oarecum și de înțeles, dar asta nu înseamnă că Parlamentul nu trebuie să-și ducă până la capăt misiunea de a legifera și de a face cât mai, a adopta cât mai multe inițiative legislative în beneficiul oamenilor. Înainte de toate, să știți că în capul listei cu priorități sunt jaloanele pentru PNRR și ne dorim foarte mult ca la finalul acestui mandat să nu avem restanțe din punct de vedere legislativ vizavi de ceea ce ne-am asumat noi, ca stat, vizavi de PNRR. Şi aici v-aș putea da doar două exemple. Se discută de foarte mulți ani despre reglementarea lobby-ului în România și avem și jalon în acest caz. Deci o prioritate ar fi Legea lobby-ului. De asemenea, și cred că toți cei care lucrează în administrația locală, toți primarii se vor bucura să afle că inclusiv reglementări suplimentare în ceea ce privește organizarea Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, o mare problemă pe care o avem în derularea investițiilor, se află tot pe ordinea de zi a a Parlamentului. De asemenea, vrem să continuăm, ca și legislativ, ceea ce am început de câteva luni vizavi de reglementarea în sensul restricțiilor și protejării tinerilor în ceea ce privește jocurile de noroc. Am făcut pași importanți, dar vom continua și continuăm să modificăm legislația vizavi de jocurile de noroc. Din ceea ce-mi aduc aminte, cred că vom finaliza și modificarea legislației vizavi de accesul mult mai facil şi mult mai ușor pentru persoanele cu dizabilități la plajele României și tocmai pentru că am avut foarte multe cazuri și avem milioane de români în afara graniţelor ţării. Avem un proiect de lege care presupune și preluarea de către statul român a cheltuielilor pentru cei care, din păcate, au decedat sau decedează în afara granițelor țării, adică repatrierii acestora pe cheltuiala statului român. Și pentru că eu sunt din Bistrița-Năsăud și sunt foarte mândru de un proiect care a plecat de la Bistrița, de la cei care gestionează /.../ social, urmează să reglementăm tot ceea ce înseamnă administrarea traseelor pedestre și dau peste tot în România și sunt convins că și dumneavoastră și și ascultători au auzit despre traseul via Transilvanica, acel drum care unește țara noastră și vom reglementa… și care din ce în ce mai mult prinde, având și în România, asta ar fi pe pe scurt.
După cum știți, minerii pensionari din Valea Jiului au protestat. Alte proteste vin din partea pensionarilor cu dizabilități, nevăzătorii, de exemplu, în general, acele categorii care după recalculare sunt dezavantajate în procesul legislativ al Camerei Deputaților. Cum s-a judecat această situație?
Încă nu s-a judecat această situație, dar eu sunt convins că și dumneavoastră știți că în ultima perioadă premierul Marcel Ciolacu a avut nu o singură discuție, ci mai multe, inclusiv cu Asociația Națională a Nevăzătorilor. Dar ceea ce este foarte important și timpul ne va da dreptate a fost un efort major de recalculare a pensiilor și fac o mică paranteză să știți că foarte mulți pensionari au cerut eliminarea inechităților din sistemul pensiilor publice și a fost într-adevăr un efort major de a recalcula peste 4,7 milioane de de pensii. Și realitatea ne va demonstra, pentru că în zilele următoare o să înceapă să intre în conturile pensionarilor sau aduși de către poștași pensiile românilor și se va demonstra că peste 82% din pensiile românilor vor crește. Eu încerc să nu merg și să nu comentez mai mult decât ar trebui politic, ceea ce susțin cei care n-au făcut absolut nimic pentru pensionarii României. Realitatea este că din totalul pensiilor, doar 4,4% din pensii nu vor fi majorate de la 1 ianuarie, pentru că acolo s-a mutat discuția. Și vă dau exemplul părinților mei. Pensia tatălui meu a crescut cu aproape 1.800 lei, iar a mamei mele cu 500 lei. Și acest lucru s-a întâmplat, repet, cu milioane de pensionari. Și sunt convins că dacă va trebui să modificăm legislația, să operăm modificări, o vom face. Și acesta a fost și angajamentul premierului în ceea ce privește un nou proiect de lege, în ceea ce îi privește pe nevăzători.
Liberalii, partenerii dumneavoastră de coaliție, vor ca în 2025 să nu existe creșteri de taxe și impozite sau impozite noi în legea bugetului de stat. Așa va fi? Vă întreb, pentru că în spațiul public este discutată ideea că trec alegerile și vin creșterile de taxe.
Acum, pentru că tocmai într-o cheie electorală fiecare competitor are dreptul să-și construiască strategia cum crede de cuviință. Dar nu o dată, am spus că bugetul României este axat pe investiții. Este normal ca o țară care are investiții majore record - și am depășit până acum 80 de miliarde de lei de investiții - să aibă și un deficit mai mare. Dar asta nu înseamnă că vom opera creșteri de taxe și de impozite. Va trece și perioada electorală, vor trece și alegerile. Se va construi și bugetul pentru anul viitor și o să vedeți că filosofia, cel puțin a partidului pe care eu îl reprezint, a Partidului Social Democrat, nu presupune măriri de taxe și de impozit.
Apropo de alegerile din această toamnă, cinstit, acum vă întreb: cât timp vor dedica deputații procesului legislativ și cât pentru campania electorală?
Acum, doamna Petrican, lucrările Parlamentului nu se opresc și nu se pun pe pauză pentru alegeri. Tocmai de aceea, ieri sau alaltăieri, cred că alaltăieri, în ședința biroului permanent al Camerei, am dat posibilitatea ca ședințele Parlamentului și ale comisiilor să se poată desfășura și în format lipsă, adică și în online. Campania electorală va începe la sfârșitul lunii octombrie. E normal ca foarte mulți dintre deputați, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, să-și aloce timp și pentru campania electorală, dar lucrările Parlamentului sunt de luni, marți și miercuri. Și există timp și pentru campania electorală de marți sau de miercuri încolo.
Mulțumesc!
Dar este foarte clar că perioada de campanie grevează puțin activitatea Parlamentului, dar nu se va opri.
O să vedem cum vor decurge toate. Mulțumesc pentru această discuție!
Și eu mulțumesc!
Invitatul "Apelului matinal" a fost președintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Daniel Suciu./editor Florin Lepadatu/