Premierul desemnat caută susţinere pentru viitorul Guvern
Mesajele pe care Dacian Cioloş le-a primit din partea partidelor au mers de la susţinere necondiţionată până la rezerve ce vor fi menţinute până la aflarea componenţei cabinetului.
Articol de Amalia Bojescu, 12 Noiembrie 2015, 05:18
Premierul desemnat Dacian Cioloş caută susţinere pentru viitorul Guvern.
El a avut, ieri, întrevederi cu liderii partidelor parlamentare.
Mesajele pe care Dacian Cioloş le-a primit din partea acestora au mers de la susţinere necondiţionată sau sprijin cu îndeplinirea anumitor cerinţe şi până la rezerve ce vor fi menţinute până când sunt cunoscute programul de guvernare şi echipa executivă.
Liberalii l-au asigurat pe Dacian Cioloş de susţinera lor la votul de învestitură.
La întâlnire nu s-a discutat despre nume, deoarece premierul desemnat încă lucrează la alcătuirea echipei, dar a dat asigurări celor de la PNL că din viitorul Cabinet nu vor face parte oameni cu carnet de partid.
Dacian Cioloş va avea şi votul parlamntarilor progresişti, cei de la UNPR vor sprijini noul Executiv, atât la votul de învesitură, dar şi Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România.
UDMR va respecta deciziile pe care premierul desemnat le va lua în ceea ce priveşte formarea echipei.
Parlamentarii UDMR pot susţine, în principiu, noul Cabinet, dar decizia va fi luată după ce va fi cunoscută lista miniştrilor propuşi, dar şi programul de guvernare.
La fel şi cei de la ALDE, conducerea alianţei aşteaptă să vadă programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care se va propunţa dacă parlamentarii săi vor da un vor de încredere.
Ei au prezentat o listă cu 20 de priorităţi economice şi politice care trebuie avute în vedere de noul Executiv.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a prezentat priorităţile şi Grupului minorităţilor naţionale, care este dispus să dea un CEC în alb viitorului Cabinet.
Ultimele discuţii avute de Dacian Cioloş au fost cu cei de la PSD, care i-au prezentat o serie de măsuri imediate, între care asiugurarea funcţionării statului, menţinerea creşterii economice, salarizarea bugetarilor.
Social-democraţii aşteaptă programul de guvernare şi lista de miniştri, apoi vor lua o decizie în privinţa susţinerii sau nu a viitorului Executiv.