Premierul cere votul de încredere în Parlament
Votul nu pare să pună probleme pentru premierul Victor Ponta, noua alianţă aflată la putere bucurându-se de o susţinere confortabilă în parlament.
Articol de Amalia Bojescu, 04 Martie 2014, 15:10
Prezentarea noului Cabinet Ponta în parlament şi apoi votul în plen reprezintă un test fără emoţii dat fiind că, după negocierile de ieri, noua alianţă la putere se bucură de o susţinere confortabilă, dar şi de promisiuni din opoziţie.
Există însă semnale că anumite promisiuni ar putea să nu fie onorate.
Guvernul are nevoie de 288 de voturi pentru a trece de votul de învestitură. Cele patru partide care formează arcul guvernamntal, respectiv PSD, PC, UNPR şi UDMR, au în total 305 parlamentari.
Alte 18 voturi mai vin de la grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.
O surpriză a venit însă astăzi de la PPDD, ai căror reprezentanţi au votat împotrivă la audierile miniştrilor propuşi de premierul Victor Ponta, după ce ieri erau date asigurări că partidul va asigura sprijin parlamentar.
Preşedintele PPDD, Simona Man, spune că partidul rămâne în opoziţie, fiind însă dispus să negocieze pe proiecte ce ţin de agenda acestei formaţiuni politice.
"Noi, cu siguranţă, vom rămâne în opoziţie. Nu suntem de acord cu intrarea la guvernarea a UDMR-ului. Noi rămânem în opoziţie", spune Simona Man.
PDL şi PNl, "vot împotrivă"
O poziţie tranşantă în privinţa votului de învestitură a fost dată de la bun început de PDL şi PNL, care au anunţat că vor vota împotriva miniştrilor propuşi atât în comisiile de specialitate, cât şi în plenul reunit.
Viceliderul deputaţilor PDL, Alexandru Nazare, spunea, după audierea ministrului propus pentru IMM-uri, Florin Jianu, că acesta nu este pregătit pentru un astfel de portofoliu.
"Se recomandă a fi tehnocrat, dar nu dovedeşte a fi acest lucru. Cel puţin la această audiere nu ne-a dovedit acest lucru.
"Nu-l văd că stăpâneşte cunoştinţe elementare de fonduri europene şi, din păcate, vom pierde foarte mulţi bani care se adresează IMM-urilor şi aici avem nevoie de un om care să fie puternic în partidul pe care îl reprezintă şi să aibă cunoştinţe tehnice despre fonduri. Nu le are nici pe una, nici pe cealaltă", spune Alexandru Nazare.
Grupurile PNL şi PDL, la care se adaugă şi parlamentarii PPDD şi cei neafiliaţi, nu au suficiente voturi pentru a pune probleme noului guvern.
Premierul Victor Ponta se întâlneşte astăzi cu preşedintele PC, Daniel Constantin, şi cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, pentru a găsi o soluţie, astfel încât la alegerile europarlamentare, cele trei partide să meargă într-o formulă de alianţă.
Discuţiile au loc după ce BEC a respins ieri înregistrarea alianţei USD. Una dintre soluţii, propusă de Valeriu Zgonea, este aceea ca lista de candidaţi să fie depusă sub sigla unui singur partid, respectiv PSD, însă Daniel Constantin a declarat că PC nu a luat în calcul această variantă.