Persoanele chemate la audieri în Parlament vor fi obligate să se prezinte
Deputaţii din comisia de specialitate au avizat favorabil o serie de modificări ale Regulamentului Camerei
Articol de Angela Matei, 03 Mai 2017, 18:10
Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi modificat, astfel încât persoanele care sunt invitate la audieri, în cadrul comisiilor parlamentare de anchetă, să fie obligate să dea curs acestei solicitări.
În caz contrar, ele ar putea fi acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului. Deputaţii din comisia de specialitate au dat astăzi un raport favorabil acestor modificări, pentru a pune în acord Regulamentul cu o propunere legislativă similară, care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor.
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea: "Este vorba despre instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile care au legături cu Parlamentul, asupra căruia Parlamentul să exercite controlul.
Evident că este vorba şi despre persoanele care nu au astfel de obligaţie, să vină. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte, urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului."
În ceea ce priveşte magistraţii, deputatul social-democrat a explicat că aceştia ar urma să fie audiaţi, în cadrul comisiilor de anchetă pentru activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează.
Modificările propuse de Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaţilor urmează să fie dezbătute şi supuse votului în plenul acestui for legislativ, transmite redactorul RRA Angela Matei.
Pe de altă parte, liberalii spun că este posibil să conteste la Curtea Constituţională aceste modificări. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan: "Analizăm să contestăm, la Curtea Constituţională, propunerea de modificare la regulament şi statut, pe care PSD-ul a făcut-o astfel încât să poată, cu orice chip, să audieze persoanele pe care ei le vor, chiar dacă Constituţia interzice, Curtea Constituţională s-a pronunţat pe acest subiect şi există o întreagă jurisprudenţă în domeniu."