Partidele politice își fac deja planuri pentru alegeri
Partidele politice își fac deja planuri pentru alegeri, dar deocamdată nu știm sigur decât că alegerile europarlamentare vor fi organizate pe 9 iunie.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Ianuarie 2024, 07:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Partidele politice își fac deja planuri pentru alegeri, dar deocamdată nu știm sigur decât că alegerile europarlamentare vor fi organizate pe 9 iunie.
Petruța Dinu sintetizează: ”Împreună la guvernare, dar separat în alegeri - așa au decis să abordeze anul electoral liberalii și social-democrații. PSD și PNL speră totuși că vor relua la anul proiectul comun al guvernării, în funcție de rezultatele obținute în alegeri. Între timp, în mediul politic a fost lansată ideea comasării alegerilor, o variantă fiind cuplarea localelor cu primul tur al prezidențialelor. Propunerea vine de la liberali, care invocă costul ridicat al organizării lor, estimat la aproape 4 miliarde de lei. Partenerii de guvernare, social-democrații, ezită să dea un răspuns, dar nu exclud un scenariu al comansării alegerilor.
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu: ”Dacă Parlamentul decide altceva și modifică legislație în alt sens, se pot face și alte scenarii. Părerea mea că e o discuție prematură. Cele mai importante alegeri sunt alegerile europarlamentare. Ele vor fi un barometru și vor arăta dacă această coaliție are viitor și după anul 2024 şi pe urmă cred că ne putem așeza la masă și discuta toate lucrurile.”
Ideea comasării alegerilor este criticată de opoziție. Liderul USR, Cătălin Drulă, spune că acest lucru ar afecta democrația.
Cătălin Drulă: ”Îi încurcă acest amănunt, că suntem încă în democrație și că oamenii au dreptul să voteze și dacă oamenii sunt mulțumiți de ce a făcut PNL în ultimii doi ani, sunt liberi să voteze, evident că e un vot liber exprimat și în direcția aia. Problema e că sunt din ce în ce mai puțini sau chiar foarte puțini pentru că nu există niciun motiv să votezi cu un PSD galben.”
Până la o decizie politică privind o eventuală comasare ştim sigur că alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 9 iunie. Partidele de la guvernare nu au decis încă listele finale de candidați, însă ele ar putea fi deschise la PNL de comisarul european Adina Vălean, iar la PSD de eurodeputatul Victor Negrescu, posibil să fie prezentate, cu ocazia unor vizite din partea familiilor europene, așteptate atât de PSD, cât și de PNL. Socialiștii vin pe 7 aprilie pentru o reuniune a liderilor PES la București, iar Partidul Popular European organizează congresul premergător alegerilor europene în 6-7 martie, la Romexpo. Cât privește strategia aleasă de opoziția politică pentru anul electoral, observăm o regrupare în alianțe. USR, PMP și Forța Dreptei au decis să meargă împreună în alegeri și au creat Alianța Dreapta Unită. Lista comună este deschisă de Dan Barna, iar pe ea îi regăsim și pe Violeta Alexandru, de la partidul condus de Ludovic Orban, dar și pe liderul PMP, Eugen Tomac. AUR participă pentru prima dată la europarlamentare și a anunțat crearea unui pol suveranist. Au semnat protocoale de asociere în alianța condusă de George Simion nu mai puțin de opt formațiuni politice, între ele și Partidul Național Conservator Român, al cărui lider, Cristian Terheș, este europarlamentar în prezent și cap de listă AUR pentru Parlamentul European. UDMR, care își dorește să revină la guvernare de la anul, are în prezent prefecți și suprefecți rămași în funcție, doi eurodeputați, iar pe noii candidați îi va decide în perioada următoare. Până atunci, știm că listele de candidați pentru Parlamentul European ar urma să fie depuse la AEP până pe 9 aprilie, pentru ca două luni mai târziu să aflăm și rezultatele scrutinului, considerat un barometru pentru alegerile generale și prezidențiale din a doua jumătate a anului.” /RADOR RADIO ROMÂNIA/