Partidele îşi finalizează listele pentru alegerile parlamentare
Dacă în alianţa de centru-stânga lucrurile sunt clare, în schimb, PNL şi PC încearcă să găsească soluţii de compromis. Partidele de dreapta încearcă o regrupare în jurul PDL.
Articol de Amalia Bojescu, 08 Octombrie 2012, 15:47
Conducerile partidelor au, luni, şedinţele săptămânale,în care îşi pun la punct listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Din informaţiile primite de la reporterii Radio România Actualităţi, până pe 20 octombrie acestea ar trebui să fie definitivate.
Partidele ce compun Uniunea Social Liberală şi-au propus ca, până pe 15 octombrie, să definitiveze candidaturile, pentru ca, pe 17 octombrie, să fie lansate oficial în competiţia pentru alegerile parlamentare.
În tabăra puterii, cele două alianţe care compun USL îşi împart locurile după principiul parităţii, aşa cum s-a întâmplat la locale.
Sigur este faptul, că parlamentarii care au deja mandat, îşi păstrează colegiile.
În alianţa de centru-stânga, formată din PSD şi UNPR, lucrurile sunt clare, nefiind discuţii pe împărţirea colegiilor sau pe candidaturi.
În schimb, PNL şi PC încearcă să găsească soluţii de compromis pentru unele colegii.
Un exemplu este Colegiul Senatorial 2 din Sectorul 1, care a fost cedat de PNL Bucureşti Partidului Conservator.
Între timp, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost nominalizat de către delegaţia permanentă a filialei Sector 1, pentru a candida aici, dar conservatorii vor la schimb un colegiu eligibil, tot în Capitală.
PNL mai are de clarificat şi situaţia parlamentarilor veniţi în partid şi care nu au vechimea de doi ani, cerută de statut, pentru a candida.
Partidele de dreapta încearcă o regrupare în jurul PDL
De cealaltă parte a eşichierului politic, partidele de dreapta încearcă o regrupare în jurul PDL.
Până acum se ştie că PDL va avea majoritatea candidaturilor; restul partidelor din alianţă - respectiv PNŢCD, Forţa Civică şi Noua Republică - vor avea cel mult 60 de candidaţi.
Liderul PDL, Vasile Blaga, preciza luni, că va propune conducerii partidului convocarea colegiului director, joi, pentru aprobarea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare.
Toţi candidaţii alianţei vor trece prin filtrul Comisiei de Etică.
Această comisie nu vrea să lase să candideze politicieni ce pot fi acuzaţi de traseism politic sau sunt certaţi cu legea.
Foştii parteneri de guvernare ai PDL, cei de la UDMR, merg singuri în competiţia electorală.
Candidaţii Uniunii sunt desemnaţi în baza unor alegeri interne.
Liderii Uniunii şi-au propus ca, până joi, să finalizeze listele pentru zona Transilvaniei, iar restul candidaturilor, până la 20 octombrie.