Parlamentul României îşi reia activitatea
Printre urgenţele legislative se află Legea referendumului, adoptarea noii Constituţii, modificarea legii privind regiunile de dezvoltare şi legea referendumului.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Septembrie 2013, 07:39
Parlamentul României îşi reia astăzi activitatea, după vacanţa de vară. Partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru această sesiune ordinară.
Senatorii şi deputaţii care aparţin majorităţii parlamentare a USL şi-au stabilit ca urgenţe în această sesiune legislativă adoptarea noii Constituţii, legea referendumului dar şi modificarea legii privind regiunile de dezvoltare.
Premerul Victor Ponta, preşedinte al PSD, susţine că, astfel, în bugetul pe anul viitor vor putea fi cuprinse mai multe fonduri pentru comunităţile loocale, înainte chiar de înfiinţarea regiunilor ca unităţi administrative.
"Nimic nu ne împiedică ca, prin modificarea Legii 315 din 1998, să începem să dăm cât mai multe atribuţii către regiuni, către instituţiile mai apropiate de oameni, să constituim consilii regionale.
"Multe din lucrurile care încă nu funcţionează bine să le dăm mai jos către regiuni pentru a putea fi gestionate mai bine", a declarat Victor Ponta.
Liberalii şi-au propus să sprijine iniţiative de natură economică, printre acestea numărându-se reducerea contribuţiilor la asigurările sociale sau schimbarea regimului redevenţelor.
"Un dialog şi mai atent şi mai consistent între Guvern şi propria sa majoritate, o limitare a ordonanţelor de urgenţă la cazurilela în care, cu adevărat, urgenţa este de nediscutat, o mai intensă comunicare a miniştrilor liberali privitor la activitatea lor, o comunicare mai intensă la nivel parlamentar", a declarat liderul liberal, preşedinte al Senatului, Crin Antonescu.
Din opoziţie, liderul democrat-liberal Vasile Blaga spune că există un proiect pentru înfiinţarea Autorităţii pentru Protecţia Investitorilor şi altul pentru reducerea fiscalităţi.
"Am văzut că puterea nu era de acord, îmi şi calculasem ce gaură am produce în bugetul de stat dacă acest proiect de lege ar fi adoptat, dar iată că, după discuţiile din USL, deja discută direct de 3 % reducerea CAS la angajatori de al 1 ianuarie", a spus Vasile Blaga.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că descentralizarea, regionalizarea şi bugetul de stat pentru 2014 sunt obiectivele Uniunii în această sesiune parlamentară.
"Guvernul, deşi în programul guvernamental apare foarte clar că doreşte descentralizare, acest lucru nu s-a întâmplat; dimpotrivă, în ultima perioadă am văzut la ANAF ce se întâmplă cu aceste centre regionale care care au centralizat de fapt decizia şi nu este bine pentru că se ia de la judeţe şi de la autorităţile locale şi se duce spre un aşa-numit centru regional", a spus Laszlo Borbely.
Până la dezbatrerea şi votul tuturor acestor iniţiative care aparţin fie opoziţiei, fie puterii, luni, în prima zi după vacanţă, parlamenmtarii îşi vor alege membrii în biroul permanent al Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor.