Parlamentul, "câştigătorul revizuirii Constituţiei"
Reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia dezbat, în capitală, cu organismele implicate în procesul de revizuire, propunerile societăţii civile de modificare a legii fundamentale.
Articol de Bogdan Isopescu, 08 Mai 2013, 16:11
Reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia dezbat, miercuri şi joi, la Bucureşti, cu organismele implicate în procesul de revizuire a Constituţiei, propunerile societăţii civile, de modificare a legii fundamentale.
Forumul Constituţional a primit, în ultimele săptămâni, sute de astfel de propuneri, pe care le-a sintetizat şi care vor fi discutate cu experţii de la Consiliul Europei.
Aceştia au programate întâlniri şi cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Revizuirea Constituţiei.
Autorităţile române s-au angajat să respecte recomandările specialiştilor europeni, pe care le vor primi în urma dezbaterilor din aceste zile.
Una din problemele pe care actuala putere vrea să o rezolve în noua Constituţie este clarificarea raportului dintre instituţiile statului, iar aici cel mai tensionat punct este relaţia dintre preşedinte, premier şi Parlament.
Vechea Constituţie, spune Victor Ponta, deşi corectă ca fundament, a permis interpretări, uneori, abuzive.
"Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie pe care trebuie să o găsim la revizuirea Constituţiei, în bătălia de putere între preşedinte şi primul-ministru, să câştige Parlamentul. Este singura instituţie în care am mai multă încredere decât în preşedinte şi prim-ministrul", a declarat premierul României, Victor Ponta.
România va ţine cont de sfaturile Comisiei de la Veneţia
Anul trecut, Comisia de la Veneţia emitea un raport în urma crizei politice din România, raport în care recomanda clarificări sub acelaşi aspect: repartizarea puterii între preşedinte, premier şi Parlament.
Thomas Markert, preşedintele Comisiei de la Veneţia spunea, miercuri, că aşteaptă aceste clarificări, iar puterea din România, afirma miercuri, că va ţine cont de raportul comisiei, pentru a garanta că modificările sunt legitime.
"Acest proces de reformă consituţională este unul bienvenit şi este un răspuns la criza politică de anulo trecut din România şi arată că acea criză a fost depăşită, iar modificările pot de natură să îmbunătăţească situaţia din România", a spus Thomas Markert.
Sunt ultimele zile de lucru ale Forumului Constiuţional, forum creat de actuala putere, pentru a prelua sugestiile societăţii civile şi pentru a asigura transparenţa modificărilor Constituţiei.
Cu toate acestea, miercuri, presa nu a avut acces decât la discursurile de debut. Raportul Forumului Constituţional va fi înaintat Comisiei Parlamentare, iar aceasta va trimite ulterior varianta finală către Comisia de la Veneţia.
Peste jumătate dintre români, 51 %, susţin ca procesul de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre preşedinte, Guvern şi Parlament - potrivit unui sondaj de opinie, prezentat, miercuri, de Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului Constituţional.
Cu toate acestea, Cristian Pârvulescu a comentat faptul că aceste date indică faptul că românii sunt mai puţin interesaţi de aspectele politice privind revizuirea Constituţiei, fiind preocupaţi mai ales de cele care au legătură cu economia şi problemele lor sociale.