Parlament "virtual"
Deputatul Varujan Pambuccian propune crearea unui parlament virtual şi închirierea şi transformarea subsolului Palatului Parlamentului în centru de date.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Mai 2010, 17:16
Deputatul Varujan Pambuccian a propus două proiecte privind crearea unui parlament virtual şi închirierea şi transformarea subsolului Palatului Parlamentului în centru de date şi de comunicaţii, informează Mediafax.
Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, consideră că aceste soluţii vor aduce economii la bugetul Legislativului prin limitarea sumelor care acum sunt folosite de parlamentari pentru diurnă, transport şi cazare.
Subsolul clădirii Parlamentului oferă prin condiţiile de securitate de cel mai înalt nivel posibilitatea de a fi transformat într-un centru de date şi de comunicaţii ce poate fi închiriat la preţuri avantajoase firmelor interesate, mai explică el.
Varujan Pambuccian susţine că în Europa, chiria medie pentru centrele de date şi comunicaţii este de 500.000 de euro pe lună pentru 100 metri pătraţi, fapt ce ar putea aduce o sumă de 400 de milioane de euro anual prin închirierea subsolului Parlamentului care are o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi.
Referitor la proiectul intitulat „Parlamentul virtual”, deputatul a arătat că acesta prevede implementarea unui sistem informatic care poate simplifica participarea la şedinţele de plen şi nu numai.
„Proiectul "Parlamentul virtual" prevede implementarea unui sistem informatic cu ajutorul căruia parlamentarii să poată participa la şedinţele de plen şi ale comisiilor de la distanţă, utilizând un sistem de video-conferinţă, unul de vot electronic, deja existent, unul de document-managament şi un altul aflat la dispoziţia presei”, a spus Varujan Pambuccian.
Avantajele acestui proiect sunt în primul rând materiale, parlamentarul nu ar mai cheltui în acest fel 2.140 de euro lunar pentru cazare şi transport, sistemul de asemenea va mări prezenţa aleşilor la lucrări, având timp în acest mod de a sta mai mult în teritoriu alături de electorat, a mai arătat Pambuccian.
Deputatul a precizat că acest sistem nu reprezintă o noutate, el fiind folosit de către mediul de afaceri, şi în funcţie de cum va finaliza planurile şi studiile de impact, le va prezenta public urmând să le înainteze ca propuneri Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei.