Pachetul legislativ privind modificările la legile justiţiei, la Parlament
Pachetul legislativ privind modificările la legile justiţiei a fost depus la parlament şi va intra în dezbatere în procedură de urgenţă.
Articol de Amalia Bojescu, 31 Octombrie 2017, 17:59
Pachetul legislativ privind modificările la legile justiţiei a fost depus la parlament şi va intra în dezbatere în procedură de urgenţă.
Documentul, asumat ca iniţiativă parlamentară de mai mulţi senatori şi deputaţi ai coaliţiei PSD-ALDE, este bazat pe forma propusă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, însă cu amendamente.
Proiectele de lege privind justiţia depuse la parlament de coaliţia PSD-ALDE menţin preşedintele României în procedura de numire a procurorilor şefi, însă nu şi în cea de revocare. Şeful statului poate refuza doar o dată, motivat, propunerile de numire iar judecătorii vor fi obligaţi să redacteze motivarea sentinţelor în termen de 30 de zile de pronunţare. Sunt câteva dintre modificările aduse legilor justiţiei. După cum preciza preşedintele Comisiei parlamentare pe legile justiţiei deputatul PSD, Florin Iordache, va fi creată o Direcţie specială pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori, dar şi un organism care să aibă ca obiect de activitate Inspecţia Judiciară. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că Inspecţia Judiciară ar trebui să devină o instituţie autonomă, nesubordonată Ministerului Justiţiei.
Liviu Dragnea: Nu cred că este bine să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei, se pare că nici actuala formă nu este cea mai bună, cred că trebuie să gândească un sistem, un mecanism, o structură, o instituţionalizare care să facă din Inspecţia Judiciară o instituţie autonomă. Cred că asta îşi doreşte toată lumea. Cum? Este rolul lor să găsească forma.
Reporter: Opoziţia nu susţine pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan consideră că prin promovarea acestor legi în regim de eurgenţă coaliţia PSD-ALDE încearcă să politizeze sistemul de justiţie.
Raluca Turcan: Subordonarea Inspecţiei Judiciare Ministerului Justiţiei, numirea procurorilor şefi de către Ministerul Justiţiei, instituirea unui departament de anchetă special a judecătorilor şi posibilitatea de intervenţie în dosarele pe care le fac procurorii, pe motivaţii de temeinicie din partea superiorilor ierarhici.
Reporter: USR nu doreşte procedură de urgenţă pentru adoptarea legilor justiţiei şi cere organizarea unei dezbateri publice reale. USR îi solicită ministrului Tudorel Toader retragerea din parlament a proiectului şi vorbeşte, ca şi PNL, de tentative de subordonare a justiţiei unor interese personale şi de grup.
Realizator: Ministrul Tudorel Toader a declarat că încă nu a reuşit să se informeze în ce priveşte amendamentele formulate de parlamentarii coaliţiei guvernamentale la proiectul său de modificare a legilor justiţiei. El a subliniat, însă, că aceste propuneri nu trebuie să fie judecate în spaţiul public, deoarece constituie doar baza viitoarelor dezbateri.