Opoziţia şi sindicatele cer consultări publice
Reacţia vine după ce guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului pe legea pensiilor.
Articol de Bogdan Mihai, 06 Octombrie 2009, 16:22
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a declarat împotriva asumării răspunderii pe Legea pensiilor deoarece este o lege care ar trebui "dezbătută cu seriozitate", promiţând că obligaţia faţă de FMI va fi respectată şi actul în cauză va fi adoptat până în decembrie, dar prin dezbatere parlamentară. Prin asumarea răspunderii pe legea pensiilor, Traian Băsescu şi Emil Boc vor de fapt să scoată din nou România în stradă, a completat Geoană.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu consideră ca o lege a pensiilor este foarte necesară, dar susţine că acest proiect trebuie dezbătut şi verificat o jumatate de an, nu făcut în grabă.
"O lege nouă a pensiilor era necesară, numai că ea trebuie dezbatută. Orice măsură care se va lua pentru pensii va fi pentru viitor şi nu pentru trecut. Este ciudat că Guvernul îsi asumă răspunderea pe o lege tocmai când se depune o moţiune. Moţiunea va trece şi Guvernul va cădea. Mi se pare un joc de imagine păgubos."
Şi reprezentanţii confederaţilor sindicale şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la asumarea legii pensiilor de către guvern pentru că proiectul nu a ajuns pe masa negocierilor şi astfel se va face un abuz care va isca noi tensiuni sociale şi, în consecinţă, cer amânarea asumării legii.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, marţi, că premierul Emil Boc le-a sugerat sindicaliştilor să trimită propunerile lor de modificare a proiectului legii pensiilor direct la Guvern, şi să nu le mai trimită la comisiile din Parlament.
"Am fost neplăcut surprins că s-a forţat nota într-o perioadă marcată de proteste sindicale, cred că aceasta este o încercare de discreditare a mişcării sindicale", a spus Petcu, după întâlnirea liderilor sindicali cu ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, şi cu premierul Emil Boc.
Liderul CNSLR Frăţia a mai spus că premierul a deschis întâlnirea de marţi prin a-şi cere scuze în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe acest proiect, dar le-a precizat sindicaliştilor că această manieră este dictată de raţiuni superioare şi că nu ar fi existat altă şansă ca legea să fie adoptată.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, consideră că era timp suficient pentru respectarea unui calendar de consultare cu partenerii sociali. Costin apreciază că modalitatea de asumare este "un pistol pus la tâmpla sindicatelor", considerând că nu se pot aduce modificări de substanţă în câteva zile.
Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Octavian Luca, a spus că premierul s-a declarat deschis în privinţa amendamentelor aduse de sindicate la acest proiect, dar a fost o întâlnire "şocantă", deoarece nu ştiau de anunţul pe care îl va face premierul cu privire la asumarea răspunderii.
Premierul Emil Boc a anunţat în cursul dimineţii că Executivul îşi va asuma răspunderea pe Legea pensiilor, un gest care, a spus el, va elimina privilegiaţii din sistem prin reglementarea pensiilor speciale, va rezolva problema deficitului bugetar şi va stabili mecanisme de prevenire a pensionării anticipate şi a pensionării pe caz de boală.