Opoziţia "nu va participa la şedinţa comună a parlamentului"
Parlamentarii opoziţiei nu vor participa la şedinţa comună a parlamentului pentru că la aceeaşi oră a fost convocată o întâlnire a conducerii USL cu grupurile parlamentare reunite.
Articol de Amalia Bojescu, 27 Iunie 2011, 14:15
Opoziţia aşteaptă ca preşedintele însuşi să spună că renunţă la planul de desfiinţare a actualelor judeţe - era una dintre condiţiile cerute de liderii USL pentru a asista azi la discursul prezidenţial din parlament.
Parlamentarii opoziţiei nu vor participa la această şedinţă, pentru că la aceeaşi oră a fost convocată o întâlnire a conducerii USL cu grupurile parlamentare reunite, pentru a discuta despre priorităţile legislative.
Refuzul opoziţiei de a participa la discursul preşedintelui Traian Băsescu este legat de faptul că şeful statului nu a răspuns serios solicitărilor USL.
Cele trei partide din opoziţie au pus trei condiţii pentru a participa la acest discurs, însă, spun liderii USL, niciuna nu a fost respectată.
Ei doreau din partea lui Traian Băsescu în primul rând să explice de ce se opune ideii de a crea o comisie tripartită anticriză între putere, opoziţie şi BNR pentru a lua măsuri economice şi sociale necesare în această perioadă.
În al doilea rând, opoziţia aştepta un răspuns clar în privinţa reorganizării administrative, un demers considerat de USL antiromânesc şi antinaţional.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că ar fi dorit din partea şefului statului un anunţ ferm că renunţă la acest plan.
În plus, opoziţia vrea şi consultări pe tema alegerilor anticipate, care - spun liderii USL - ar putea rezolva criza politică.
În al treilea rând, opoziţia aşteaptă ca Traian Băsescu să-şi ceară scuze faţă de declaraţiile făcute la adresa regelui Mihai.
Aceasta este poziţia adoptată de USL în acest moment. Chiar dacă discuţiile despre reorganizare au fost amânate, parlamentarii celor trei partide nu vor participa la şedinţa comună.
Ei spun că rămân în continuare deschişi dialogului cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale pe teme ce ţin de reorganizarea administrativă sau legislaţia electorală.