Opinii pro şi contra "split TVA"
Reacții diferite la Amendamentul adoptat de Comisia economică din Senat prin care s-a decis că doar companiile care au relaţii cu statul să fie obligate să plătească TVA split.
Articol de Radiojurnal, 27 Septembrie 2017, 19:44
Amendamentul adoptat ieri de Comisia economică din Senat prin care s-a decis că doar companiile care au relaţii cu statul să fie obligate să plătească TVA split reprezintă o măsură mai periculoasă decât propunerea iniţială, susţine preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
El mai spune că situaţia creată va fi discutată în Comitetul Executiv al partidului.
Liviu Dragnea: Dacă ei zic că era măsura TVA split generală, asta e mai rea decât TVA split generală. Această diferenţă mare de câteva miliarde între ceea ce se declară şi ceea ce se încasează - într-adevăr, poate guvernul ăsta e nebun, poate noi suntem noi nebuni - am cam vrea să avem venituri la bugetul de stat, adică să nu se mai fure bani, dar asta nu înseamnă că trebuie să sufere şi cei care sunt buni platnici. Şi atunci, al doilea obiectiv este ca cei care nu plătesc TVA aşa cum îl declară să îl plătească prin acest sistem split TVA, care, sigur, analizând toate ideile şi propunerile de până la această perioadă, s-ar putea, nu ştiu, să se finalizeze cu o variantă care să nu mai poate fi combătută de nimeni, doar de evazionişti.
PNL, din opoziţie, crede că votul de ieri din Comisia economică a Senatului demonstrează că mai mulţi social-democraţi se dezic de măsurile guvernului, convinşi de efectele negative pe care acestea le pot avea.
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL: Nu credem că cineva poate considera măsura split TVA aplicabilă, pe de o parte, din cauza problemelor din infrastructura fiscală, pe de altă parte, din cauza gravelor distorsiuni care se pot produce în fluxurile financiare ale companiilor. Cineva va trebui să răspundă penal pentru acest prejudiciu creat mediului de afaceri. Au existat trei măsuri cu un profund caracter antieconomic care destabilizează situaţia economică a României: split TVA, transferul contribuţiei de la angajator la angajat şi, de asemenea, supraacciza la carburanţi.