Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Oameni care mişcă România - Invitat: Ramona Ioana Bruynseels

Invitata ediţiei este doamna Ramona Ioana Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste.

Oameni care mişcă România - Invitat: Ramona Ioana Bruynseels
Ramona Ioana Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste (dr) și jurnalista Ruxandra Săraru (stg). Foto: Radio România

Articol de Ruxandra Săraru, 21 August 2019, 11:34

VIDEO:

RRA: "Oameni care mişcă România"

Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, vă spune Ruxandra săraru care vă invită la o nouă ediție din seria de emisiuni dedicate prezentării celor ce și-au anunțat intenția de a intra în competiția pentru cea mai înaltă demnitate a statului român, cea de președinte al României. Încercăm prin acest proiect, cu ajutorul domniilor lor, să creionăm portretele și intențiile acestora de a duce România mai departe pe drumul cel bun. Al doilea candidat care a răspuns invitației postului nostru de radio este o doamnă. Ramona Ioana Bruynseels, candidatul propus de Partidul Puterii Umaniste. Vă mulțumesc, doamnă, că ați răspuns cu promptitudine invitației noastre şi vă propun să vă autoprezentați în aproximativ două minute ascultătorilor postului nostru de radio. Deci în primul rând, bine ați revenit la Radio România Actualități.
Ramona Ioana Bruynseels: Chiar eram acum puțin îngrijorată că vreau și eu să vă spun în primul rând bună seara și bine v-am găsit. Vă mulțumesc din suflet pentru invitație. Sunt onorată să fiu alături de dumneavoastră. Dumneavoastră, doamna Săraru, reprezentați atât de mult pentru noi ascultătorii radio și pentru toți cei care am crescut cu dumneavoastră în case, pentru că și eu, alături de fratele meu, v-am îndrăgit vocea de mică, iar mama mea vă iubește din suflet și vă transmite și ea toate cele bune.
Realizator: Vă mulțumesc mult de tot. Transmiteţi-i, şi celor din Cluj transmite-ţi-le, toate cele bune, ca tuturor din România.
Ramona Ioana Bruynseels: Vă mulţumesc. Revenind la prezentarea mea în două minute, sper să reușesc să mă încadrez în cele două minute, aș vrea să spun foarte pe scurt că, în primul și în primul rând, sunt româncă, născută în Ardeal, la Cluj-Napoca, din părinții români și cu bunici țărani din județul Sălaj, oameni cinstiți și cu bun simț, români adevărați, pe care eu i-am iubit și-i iubesc foarte, foarte mult și după principiile cărora mă ghidez în viața mea. Am crescut în Cluj, am absolvit Facultatea de Drept de la Cluj, apoi am intrat în rândul cadrelor didactice universitare în aceeași facultate, iar ulterior am ales să-mi schimb direcția și am intrat în sectorul privat în domeniul financiar-bancar unde, începând în calitate de consilier client, dar muncind foarte mult și învățând foarte, foarte mult și, încercând să fiu bună în ceea ce am făcut, am avut ocazia să urc pe scara ierarhică din interiorul celei mai mari bănci din România în acel moment și să ajung într-adevăr în topul acelei bănci ca și şef al Cancelariei președintelui executiv şi totodată responsabil cu programele de implicare în comunitate ale băncii. Şi nu menționez întâmplător acest lucru, ci pentru că doresc cu această ocazie să mulțumesc încă o dată Radio România Actualități pentru faptul că acum zece ani, împreună, am dezvoltat un proiect extrem de frumos și care a rămas reperul meu în ceea ce înseamnă implicarea în comunitate, respectiv proiectul "Speranțe".
Realizator: Şi noi vă mulțumim că n-aţi uitat de noi, de Radio România.
Ramona Ioana Bruynseels: Nu puteam să uit, pentru că noi împreună atunci am făcut un lucru foarte frumos, respectiv, am identificat un număr însemnat de copii extrem de talentaţi din România, dar care proveneau din familii dezavantajate şi acestor copii, împreună, am încercat să le oferim noi oportunităţi, să le schimbăm destinul, să le dăm şansa de a face mai mult și de a-şi dori mai mult, de a se întrece pe ei înșiși. Şi am reușit, în cazul multora dintre ei, iar așa acest lucru este extraordinar.
Realizator: Aşa este.
Ramona Ioana Bruynseels: Dar trecem de asta și, după ce am plecat din această bancă, după cum știți, am trăit pentru o perioadă în Africa de Sud. În Africa de Sud am încercat, la fel, să devin utilă și să îmi ofer serviciile comunității de acolo și am voluntariat pentru o organizație nonguvernamentală care, din nou, avea grijă de copiii abandonați de această dată și, unii dintre ei, infestați cu virusul HIV. Drumurile mele nu s-au oprit însă aici, ci între timp am fost acceptată la Şcoala de guvern John F. Kennedy din cadrul Universității Harvard și, în următorii doi ani, am fost iată prezentă în Statele Unite ale Americii, unde mi-am desăvârșit pregătirea și unde mi-am reconfirmat faptul că chemarea mea este de fapt spre sectorul public și spre comunitate, spre a face lucrul importante pentru comunitate. Am revenit în 2015 în România. Ulterior, am condus proiectul "Repatriot", un proiect foarte cunoscut acum, în special românilor din diaspora, pentru că acest proiect și-a dorit și își dorește în continuare să reconecteze românii din diaspora cu țara, să le ofere oportunități de întoarcere acasă sau măcar să investească sau măcar să țină legătura cu cei dragi de aici. Încercăm și am încercat să facilităm aceste lucruri. După proiectul "Repatriot", am făcut parte din Guvernul României atât în calitate de consilier de stat al prim- ministrului, cât și în calitate de secretar de stat responsabil de relația României cu partenerul nostru strategic Statele Unite ale Americii. Acesta este pe scurt CV-ul meu și prezentarea mea. Iată-mă acum în fața dumneavoastră însă în calitate de candidat la cea mai înaltă funcție în stat, un lucru care mă onorează și care chiar îmi creează oportunitatea de a-mi transmite mesajul, un mesaj sincer dedicat și adresat tuturor românilor.
Realizator: Şi cred că vă şi responsabilizează în același timp.
Ramona Ioana Bruynseels: Foarte mult, foarte mult. Pentru că sunt mamă a doi copii, a două fetițe, și simt cu tărie și simt atât de bine ceea ce se întâmplă în momentul de față în România și îmi doresc atât de mult ca fetițele mele să crească într-o țară frumoasă și într-o țară în care ele să-şi dorească să rămână.
Realizator: Aţi fi avut foarte multe oportunități în viața dumneavoastră şi aici, în țară, și mai ales în străinătate. Aveți un soț cetățean britanic... De ce România? De ce candidat la funcția supremă în stat? Ce v-a determinat să faceți acest pas? Mă întreb, se întreabă toată lumea...
Ramona Ioana Bruynseels: În primul rând, vă mulțumesc mult că ați pomenit de soțul meu, pentru că ar fi trebuit să pomenesc eu de el în cele două minute și mai ales să le spun ascultătorilor noștri faptul că numele meu, într-adevăr, Bruynseels, se justifică prin căsătoria mea cu Dominic, cetățean britanic. Însă vreau să menționez că trăim în România, Dominic iubește foarte mult România, fetițele noastre sunt cetățeni români, suntem ortodocși, respectiv eu și fetițele suntem creștin ortodoxe, ne-am căsătorit în această religie, copiii sunt botezați în această religie și am spus acest lucru pentru că primesc foarte multe întrebări legate de acest aspect.
Realizator: Care e motivul?
Ramona Ioana Bruynseels: Motiul pentru care eu îmi doresc să candidez este dorința extraordinară de a mişca lucrurile în România, de a face treabă în România. Îmi doresc să schimbăm actualul context în care ne aflăm şi care, vizibil, ne nemulţumeşte aproape pe toți. Vreau să facem din România, România frumoasă pe care ne-o dorim cu toţii, România în care copiii noştri să aibă oportunități, o Românie care să le permită să își împlinească visurile în care ei să-și dorească să trăiască și în care cei plecați să-și dorească să revină. Acum acesta este stindardul, să spun așa, și lozinca și, până la urmă, proiectul care pe mine mă motivează la nivel mental și sufletesc. Însă, faptic, ceea ce m-a condus la luarea acestei decizii și la acceptarea ofertei de a intra în cursa pentru Cotroceni este dezamăgirea pe care am simțit-o în timp ce am făcut parte din Guvernul României, când am învățat pe propria-mi piele că, dacă nu ai sprijin politic, din păcate nu poți să faci foarte mult și că, rămânând în calitate de consilier al altcuiva, la fel, nu poţi să faci foarte, foarte mult. Poţi, categoric, să încerci să influențezi, dar nu ai garanția că proiectele pe care tu le generezi, proiectele în care tu crezi se vor întâmpla cu adevărat și atunci am simțit că nu mai este timp de pierdut și că chiar dacă am doar 39 de ani și mulți oameni spun 'Dar eşti mult prea tânără pentru asta', de fapt acesta este momentul cel mai prielnic pentru ca cineva să vină cu forță, cu energie și entuziasm, să schimbe lucrurile, să scuture puțin sistemul și să facă ceea ce trebuie făcut în România.
Realizator: Aţi spus că nu mai este timp de pierdut. Pentru dumneavoastră sau pentru România?
Ramona Ioana Bruynseels: Pentru România nu mai este timp de pierdut, pentru că eu în momentul în care m-am întors în țară am fost izbită efectiv de negativismul care există în România acum. Oamenii sunt dezbinați. Românii au început să se urască ei între ei. Avem atâtea conflicte. Deci noi în loc să construim, noi distrugem în momentul de față, pentru că, s-o recunoaștem, nu ai cum să construiești un proiect de țară viabil, pozitiv și sustenabil în primul rând, pe o fundație marcată de conflicte și, până la urmă, construită pe nisipuri mișcătoare. Ura, dezbinarea, conflictele nu aduc nimic bun după ele. Noi trebuie să ne adunăm în jurul acelorași idei, să ne dăm mâna și, în felul acesta, să construim pentru România, să ne alegem prioritățile. Numai dacă facem acest lucru, vom reuși cu adevărat să schimbăm România./csimion/ Dacă ne lăsăm prinși în aceleași stereotipuri și dacă perpetuăm conflictele, România tind să cred că nu are un viitor solid.
Realizator: Ați anticipat o întrebare pe care voiam să v-o pun, cum vedeți România acestor zile? Care ar fi părțile bune ale României, pentru care cred eu că v-aţi întors, că nu v-aţi întors numai pentru părțile rele, că ar fi o absurditate.
Ramona Ioana Bruynseels: Nu, nici într-un caz. România are foarte multe părți bune și mi-aș dori foarte mult ca cetățenii României să conștientizeze acest lucru, pentru că, iată, străinii când ne vizitează ei conștientizează și sunt toți foarte impresionați de România, de țara noastră, de români. În primul rând bogăția de bază a României sunt oamenii. Avem oameni frumoși, oameni curați, oameni credincioși, oameni de bine, oameni generoși. Avem tineri foarte capabil creativi, tineri care vorbesc două, trei limbi străine, tineri care de abia așteaptă să li se oferă oportunități pentru a putea crea și a-şi aduce până la urmă serviciile în slujba țării lor. Asta este bogăția noastră. România, în plus, este o țară aş spune eu naturală, o țară autentică. Mergem în alte societăți și suntem inițial impresionați de ceea ce vedem acolo, dar, de fapt, dincolo de această primă impresie, se ascunde multă superficialitate, multă falsitate. Nu mi-am dorit niciodată să locuiesc și să fac parte din aceste societăți. Mi-am dorit să mă întorc la România mea autentică, la țară aceasta care iată nu ne lasă să ne plictisim - asta și cu părțile bune și cu părțile mai puțin bune, dar avem pe ce să construim. Românii și iubesc țara foarte mult, românii își doresc să își ajute țara. Trebuie doar să îi mobilizăm și să aducem fiecare ce avea mai bun la masa discuțiilor.
Realizator: Cum va arăta în eventualitatea că veţi aleasă preşedintele acestei țări, cum va arăta România dumneavoastră peste cinci ani?
Ramona Ioana Bruynseels: Da. Va fi o Românie cu siguranță mai frumoasă, o Românie pozitivă și o Românie prosperă; o Românie în care există fonduri pentru diverse proiecte, o Românie în care investitorii și oamenii de afaceri locali își doresc să își deschidă afaceri și să își dezvolte afaceri, o Românie în care reducem decalajul de dezvoltare dintre urban și rural, o Românie în care încercăm să repopulăm satele, atât cât se poate, aducând diaspora, cei care vor să se întoarcă, bineînțeles, prin programe bine gândite și fundamentate și finanțate, că sunt bani cu grămada pe piețele internaționale, doar trebuie să reușești să îi atragi, iar până acum n-a existat această preocupare. Eu îmi doresc să creăm acest mediu propice oamenilor de afaceri, investitorilor să poată să crească, să-i sprijinim să se internaționalizeze pe investitorii români, astfel încât România să se dezvolte, astfel încât să avem locuri de muncă mult mai bine plătite pentru care, iată, și revin la diasporă, pentru că principalul reproș și principala cerința a diasporei este 'da, noi vrem să ne întoarcem, cu toții vrem să ne întoarcem, însă oferiți-ne locuri de muncă măcar aproape cât de cât plătite cum sunt locurile noastre de muncă din străinătate', pentru că e normal. Oamenii își doresc o viață decentă, își doresc vacanțe, își doresc o școală bună pentru copii, își doresc hăinuțe pentru copiii lor, își doresc siguranța zilei de mâine, își doresc un sistem de învățământ performant pe care trebuie neapărat să îl construim în perioada următoare, altfel societatea noastră se destramă și se dărâmă încetul cu încetul, pentru că educația este fundamentul. Oamenii doresc un sistem al sănătății bun și aliniat standardelor europene, deși, încă o dată, sistemul nostru de sănătate are și foarte multe părți bune și mi-aș dori ca românii să conștientizeze aceste lucruri, pentru că, de exemplu, și în Europa și în America și în Africa durează extrem de mult ca să poți să ajungi să fii văzut de un doctor specialist; te doare urechea acum, suni la doctor și primești programarea peste trei luni. Noi astea nu le avem în România, dar trebuie să învățăm să vedem și părțile bune. Dar, avem, categoric, foarte, foarte multe alte aspecte de îndreptat și de reformat, dar putem să le facem cu programe bine gândite, cu fonduri atrase, cu investitori, cu un mediu predictibil și stabil, cu o conlucrare între guvern, președinte și celelalte instituții ale statului și cu implicarea tuturor actorilor sociali și politici, pentru că este foarte important ca oamenii politici să uite pentru un moment de orgoliile politice și de interesele de partid și de grup și să-şi dea mâna asupra priorităților fundamentale ale României. Dacă vrem infrastructură, atunci cu toții, indiferent că ești penelist, pesedist, userist, umanist etc trebuie să contribui la asta și nu să blochezi inițiativele și, până la urmă, să le dezavuezi. Nu. Trebuie să învățăm să construim pentru țară. Ne putem bate politic pe multe alte lucruri, dar când e vorba de viitorul copiilor noștri și de viitorul acestei țări și de viața noastră și de siguranța noastră nu avem voie să umbrim toate aceste lucruri prin orgolii și idei politice.
Realizator: Vorbeaţi de conlucrarea între politic, social, economic - ce fel de președinte veţi fi sau vă doriţi să fiţi?
Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles că în funcție de contextul în care te afli, cred că trebuie să știi să fii şi preşedinte jucător, cred că trebuie să fii bineînţeles şi preşedinte mediator. Rolul însă la care eu visez, vizez să îl am în calitate de cetăţean al României, în primul rând, adică să am un preşedinte care să fie mediator cu adevărat şi visez şi acum în calitatea mea de candidat la preşedinţie, în sensul în care am îmi doresc să devin acest preşedinte mediator pentru români, se rezumă nu doar la a ieși în fața oamenilor pe TV și pe radio și a spune teoretic acest lucru, ci chiar a-l transpune în practică. Președintele mediator este cel care trebuie să adune în jurul său, după cum am spus și mai devreme, pe toți actorii sociali și politici, trebuie să genereze proiecte, trebuie să traseze direcții, trebuie să își exprime viziunea, în așa fel încât tot mai mulți oameni să adere la aceste idei și principii și, în final, aceste idei și principii să se transforme în proiecte concrete și în rezultate, rezultate pe care românul de acasă, copilul, bărbatul, femeia să le simtă în viețile lor. Până acum nu prea am avut președinte mediator, cred. De multe ori ne-am pierdut în această luptă politică și în conflicte politice și am dezbinat în loc să aducem împreună. Cred că a venit momentul să facem ceea ce trebuie făcut. Românii trebuie învățați, până la urmă, din nou, să fie uniți în jurul acelorași de idei, ideile pozitive pentru România.
Realizator: Ce vă recomandă pentru cea mai înaltă demnitate?
Ramona Ioana Bruynseels: Cred că mă recomandă în primul și în primul rând calitatea mea de mamă și de soție, pentru că dacă este să ne uităm la ceea ce face femeia în interiorul familiei și la cât de multe lucruri femeia gestionează în interiorul unei familii, și nu numai, și la locul de muncă, cred că femeia iată că poate să conducă și țara cu succes. Până acum am avut bărbați. Zic eu că au făcut lucruri, dar puteau să facă mult mai mult și cred că o femeie poate să gestioneze orgoliile din jurul mesei, o femeie aduce înțelepciune la masa discuțiilor, o femeie mediază foarte, foarte bine pentru că asta facem zi de zi, mediem între copii și soț, între soț și socrii, între familie și vecini ș.a.m.d. Femeia este cea care se află la centrul tuturor activităților zilnice ale unei familii în societatea românească, și nu numai. Dar pe lângă calitatea mea de mamă și de soție, care încă o dată cred că este extraordinar de importantă, pe lângă asta mă recomandă experiența mea din sectorul privat, experiența mea din sectorul guvernamental, experiența din sectorul non-guvernamental, bineînțeles expunerea internațională pe care o am prin natura lucrurilor făcute în trecutul meu; apoi rețeaua de cunoștințe, prieteni, simpatizanți la nivel global pe care o am prin natura lucrurilor făcute anterior, o rețea care poate să devină extrem de utilă în momentul în care dorești cu adevărat să accesez fonduri, să crești vizibilitatea României, să construiești un brand frumos al României. Cred că toate aceste lucruri, împreună cu vârsta, entuziasmul, dorința de a face treabă în România și cu dragostea mea pentru România, cred că acestea sunt principalele recomandări.
Realizator: De ce ar trebui să vă voteze românii?
Ramona Ioana Bruynseels: Pentru că îmi doresc să schimb România, pentru că trebuie să mişcăm lucrurile în România, pentru că sunt sinceră. Am venit în fața dumneavoastră și îmi pun sufletul pe tavă și îmi doresc cu adevărat ca dumneavoastră, copiii mei, noi toți cei care trăim în România să trăim cu adevărat mai bine, să avem o Românie de care să fim mândri, să spunem cu adevărat când suntem întrebați în străinătate de unde suntem, să spunem cu adevărat că suntem români, fără să ne fie rușine și fără să încercăm să ne ascundem sau chiar unii dintre noi să mintă. Îmi doresc mult să facem ceea ce trebuie făcut și îi rog pe români să îmi acorde încrederea de care am nevoie, pentru că nu am să îi dezamăgesc.
Realizator: Aceasta a fost ediția dedicată candidatului la președinția României din partea Partidului Puterii Umaniste, Ramona Ioana Bruynseels - un om, o femeie care și-a propus să miște în felul său România mai departe. Doamna Bruynseels, vă mulțumesc pentru participarea la această emisiune. Vă dorim succes ca oricărui candidat din partea postului Național de Radio. Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc pentru atenție și vă urez să aveți gândul cel bun!

PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale discută definitivarea programului de guvernare
Politică 18 Decembrie 2024, 19:17

PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale discută definitivarea programului de guvernare

Reprezentanţii PSD, PNL, UDMR şi grupului minorităţilor naţionale continuă discuţiile pentru definitivarea programului de...

PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale discută definitivarea programului de guvernare
La Camera Deputaţilor a început preluarea mandatelor de către noii aleşi
Politică 18 Decembrie 2024, 18:37

La Camera Deputaţilor a început preluarea mandatelor de către noii aleşi

Miercuri și-au preluat mandatul mai mult de jumătate din cei 331 de deputați aleși.

La Camera Deputaţilor a început preluarea mandatelor de către noii aleşi
Liderii PSD, PNL și UDMR discută despre formarea guvernului fără USR
Politică 18 Decembrie 2024, 18:12

Liderii PSD, PNL și UDMR discută despre formarea guvernului fără USR

Liderii USR au plecat de la întâlnire, după ce au condiţionat intrarea la guvernare de aprobarea unor măsuri.

Liderii PSD, PNL și UDMR discută despre formarea guvernului fără USR
Liderii partidelor pro-europene discută la Palatul Victoria
Politică 18 Decembrie 2024, 16:11

Liderii partidelor pro-europene discută la Palatul Victoria

Miercuri, sunt programate discuţii, la Palatul Victoria, între liderii partidelor care vor forma o coaliţie de guvernare.

Liderii partidelor pro-europene discută la Palatul Victoria
Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, critică actuala guvernare
Politică 18 Decembrie 2024, 14:50

Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, critică actuala guvernare

Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, spune că actuala guvernare împinge ţara într-o apocalipsă care se va întinde şi anul...

Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, critică actuala guvernare
Negocieri asupra programului de guvernare, la Palatul Parlamentului
Politică 18 Decembrie 2024, 13:26

Negocieri asupra programului de guvernare, la Palatul Parlamentului

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că este nevoie de participarea tuturor partidelor pro-europene la formarea majorităţii...

Negocieri asupra programului de guvernare, la Palatul Parlamentului
Ședință de guvern la Palatul Victoria
Politică 18 Decembrie 2024, 11:02

Ședință de guvern la Palatul Victoria

Declarații ale primului ministru Marcel Ciolacu.

Ședință de guvern la Palatul Victoria
Reformele şi investiţiile, principii de guvernare pentru un potențial executiv de coaliție
Politică 17 Decembrie 2024, 19:57

Reformele şi investiţiile, principii de guvernare pentru un potențial executiv de coaliție

Liderii principalelor partide pro-europene au stabilit principiile programului de guvernare al executivului pe care vor să îl...

Reformele şi investiţiile, principii de guvernare pentru un potențial executiv de coaliție