O nouă formă a Legii privind protecția avertizorilor de integritate a intrat în vigoare
Legea a fost reexaminată și modificată recent de Parlament, la solicitarea șefului statului, pentru că în vechea variantă ar fi încălcat directivele europene și risca să pună în pericol acordarea unor fonduri prin PNRR.
Articol de Amalia Bojescu, 17 Decembrie 2022, 13:47
O nouă formă a Legii privind protecția avertizorilor de integritate a intrat în vigoare după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ. Legea a fost reexaminată și modificată recent de Parlament, la solicitarea șefului statului, pentru că în vechea variantă ar fi încălcat directivele europene și risca să pună în pericol acordarea unor fonduri prin PNRR. Acum, actul normativ prevede condiții mai bune pentru ca raportarea cazurilor de corupție să fie făcută anonim, dar tot nu mulțumește organizațiile neguvernamentale, relatează Amalia Bojescu:
Reporter: Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări și care au obținut informațiile referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional. Raportarea, care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului, se examinează și soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii. Dacă instanța constată că împotriva aceluiași avertizor, în interes public, au fost dispuse de cel puțin două ori represalii, aceasta poate dispune aplicarea unei amenzi civile în cuantum de până la 40.000 de lei. Sub incidența Legii intră și persoanele ale căror raporturi de muncă nu au început încă, dar divulgă public informații privind încălcări ale legii obținute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale. Legea se aplică, de asemenea, persoanelor care raportează sau dezvăluie public informații privind încălcări ale legii în mod anonim.
Realizator: Mai multe ONG-uri au transmis, însă, că Legea nu ar asigura o funcționare reală a mecanismului avertizării de integritate. Spun că raportarea anonimă ar fi reglementată într-o modalitate care descurajează investigarea sesizărilor.