Noua lege ANI, "în 10 zile"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul consultărilor cu partidele că ar dori ca legislativul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile.
Articol de Bogdan Mihai, 26 Aprilie 2010, 17:39
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, că ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile.
"Nu vă cer să adoptaţi legea aşa cum zice Guvernul, singura problemă e să se petreacă în maximum 10 zile", le-a spus Traian Băsescu reprezentanţilor PSD şi PC.
El le-a mai transmis că pot depune "indiscutabil" amendamente la legea adoptată de Guvern şi care va fi trimisă la Parlament.
Traian Băsescu a spus că graba la care îndeamnă Parlamentul să adopte legea ANI e motivată de faptul că România are nevoie în vară de un raport bun de la Bruxelles, "în condiţiile în care vrem să scăpăm de monitorizarea pe justiţie".
Preşedintele şi-a exprimat şi ceea ce a numit o părere personală. El a spus că "e ceva în neregulă" cu decizia Curţii Constituţionale, pentru că Agenţia Naţională pentru Integritate nu era o instituţie pentru toi românii, ci numai pentru cei care sunt în funcţii publice şi de conducere.
Până acum şi PSD şi PC s-au pronunţat în favoarea existenţei ANI, cu condiţia ca noua lege de funcţionare să respecte Constituţia.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai anunţat că, săptămâna viitoare, este posibil să existe noi consultări la Cotroceni în care preşedintele Traian Băsescu să medieze problemele legii funcţionarului public pentru ca sistemul să fie depolitizat.
Tema discuţiilor dintre preşedinte şi partide se referă la situaţia generată de Decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), conform Administraţiei Prezidenţiale.
Liberalii au anunţat că nu vor merge la consultări, considerate de liderul Crin Antonescu discuţii pur formale.
"Am luat decizia de a nu mai participa la niciun fel de consultări convocate de Traian Băsescu până când atitudinea, acţiunea şi discursul politic ale domniei sale nu vor semăna cu ceea ce înseamnă un preşedinte echilibrat, moderator, un preşedinte care nu e partizan", a spus Crin Antonescu.
Consultările de la Palatul Cotroceni vin după ce guvernul a aprobat proiectul de lege privind modul de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Prin acest proiect de lege Guvernul urmăreşte continuarea activităţii ANI.
Pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta viaţa privată, instituim două tipuri de declaraţii de avere, una ce are caracter public şi una cu caracter confidenţial", a declarat premierul Emil Boc.
Astfel, demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.
Premierul Emil Boc a mai amintit că România, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pe justiţie convenit cu UE, are obligaţia de a asigura controlul averilor demnitarilor, în concordanţă cu textul Constituţiei, astfel încât să existe o transparenţă totală a modului în care un demnitar dobândeşte averea pe parcursul exercitării mandatului, prin comparaţie între averea existentă la începutul mandatului şi cea de la sfârşitul mandatului de demnitar.