Noii miniştri din Cabinetul Tudose depun jurământul la Palatul Cotroceni
UPDATE 19.40 - Cei trei noi miniştri ai cabinetului Tudose au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2017, 18:01
UPDATE 19.40 - Cei trei noi miniştri ai cabinetului Tudose au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Noii miniştri: Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe la Transporturi şi Marius Nica la Fonduri Europene au depus jurământul la Cotroceni cu puţin timp în urmă.
Reporter: Oana Bâlă - Cei trei noi miniştri au depus jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, care nu a transmis niciun mesaj în timpul ceremoniei.
La depunerea jurământului a asistat şi premierul Mihai Tudose, dar au lipsit, aşa cum anunţaseră anterior, preşedinţii celor două Camere ale parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.
Şeful statului a acceptat astăzi propunerile premierului de remaniere a guvernului. Foştii titulari ai portofoliilor de la dezvoltare, transporturi şi fonduri europene au demisionat săptămâna trecută, după ce prim-ministrul României le-a cerut public să părăsească executivul. El a invocat probleme de imagine la Bruxelles, generate de miniştrii vizaţi de DNA
Știrea inițială
Noii miniştri - Paul Stănescu, la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe, la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica, la Fonduri Europene - vor depune jurământul în această seară în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Şeful statului a acceptat propunerile premierului Mihai Tudose de remaniere a guvernului. Ceremonia de la Palatul Cotroceni este programată să înceapă la ora 19:30.
Foştii titulari ai portofoliilor au demisionat săptămâna trecută, după ce premierul Mihai Tudose le-a cerut public să plece din executiv. El evoca atunci probleme de imagine la Bruxelles, generate de miniştrii vizaţi de DNA.
Afirmaţia făcea trimitere la Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ambele cercetate de procurorii anticorupţie în dosarul Belina, însă chiar astăzi, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a Rovanei Plumb a fost respinsă de deputaţi cu 99 de voturi pentru şi 184 împotrivă.
Ea le-a spus colegilor deputaţi că acuzaţiile care i se aduc nu se susţin, iar după aflarea rezultatului, a declarat că votul parlamentarilor a apărat principiile fundamentale ale statului de drept.
În schimb, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, susţine că majoritatea parlamentară PSD-ALDE a făcut scut în jurul Rovanei Plumb prin respingerea solicitării DNA şi le cere social-democraţilor să îi convingă pe foştii miniştri vizaţi în dosare deschise de procurori să demisioneze din Parlament, astfel încât să poată fi urmăriţi penal.
Prim vice-preşedintele PNL mai spune că toţi deputaţii şi senatorii trebuie să respecte textul constituţional, prin care nimeni nu este mai presus de lege şi trebuie să beneficieze de acelaşi regim în faţa instituţiilor statului român ca şi ceilalţi 18 milioane de cetăţeni.