Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie a fost respinsă
Parlamentarii puterii nu au votat iar numărul celor din opoziţie care şi-au exprimat opţiunea a fost mai mic decât necesarul pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.
Articol de Costi Dumăscu, 22 Decembrie 2011, 13:39
Moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol" a fost respinsă de camerele reunite.
Şi-au exprimat votul 213 parlamentari, din care 209 au votat "pentru", iar patru au votat "împotrivă".
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură erau necesare 234 de voturi favorabile, iar opoziţia are 215 parlamentari.
Parlamentarii puterii nu au votat, iar numărul celor din opoziţie care şi-au exprimat opţiunea a fost oricum mai mic decât necesarul pentru ca moţiunea să treacă.
Opoziţia reclama în moţiune comasarea alegerilor prin asumarea răspunderii executivului.
În acest fel, a reafirmat copreşedintele USL, Crin Antonescu, parlamentul şi sistemul democratic, în general, primesc o lovitură care le-ar putea fi fatală.
"În comasarea alegerilor, păcatul cel mai grav este că nu mai putem avea o dezbatere democratică, o campanie electorală corectă şi o competeiţie necesară şi distinctă între temele de administraţie locală şi politicile parlamentare şi, implicit, guvernamentale", a spus Crin Antonescu.
Premierul Emil Boc a replicat cu argumentul că desfăşurarea la aceeaşi dată, anul viitor, a alegerilor locale şi parlamentare va conduce la economii bugetare importante şi, în plus, va face mai uşoară atragerea fondurilor europene.
"Gândiţi-vă ce înseamnă practic fragmentarea anului 2012 în două campanii electorale. Intrarea în campanie electorală înseamnă cel puţin două luni înainte şi două luni după de inactivitate şi de încetinire a motoarelor absorbţiei fondurilor europene.
"Acum avem, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, şansa de a utiliza aceşti bani europeni. Vă invit să nu o pierdem şi să găsim cea mai potrivită soluţie în interesul ţării", a declarat Emil Boc.
În dezbaterile de dimineaţă, opoziţia a acuzat puterea că, prin comasare, intenţionează să fraudeze alegerile.
Puterea a catalogat moţiunea opoziţiei ca fiind un gest oportunist, un exerciţiu populist de imagine.
În urma respingerii moţiunii, legea pentru care executivul şi-a angajat răspunderea se consideră adoptată.