Mona Pivniceru, validată judecător la CCR
Senatorii au aprobat astăzi numirea ministrului justiţiei, Mona Pivniceru, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Martie 2013, 12:00
Senatul a numit-o marţi pe Mona Pivniceru, actualul ministru al Justiţiei, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, transmite reporterul RRA acreditat la Senat.
Mona Pivniceru, propusă de PNL, a obţinut 99 de voturi pentru şi 33 împotrivă (dintre voturile senatorilor), Gheorghe Iancu, propus de PDL - 16 voturi pentru, şi 116 împotrivă, iar Florina Ruxandra Jipa, propusă de PP-DD - 17 voturi pentru şi 115 împotrivă.
Anterior, actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a fost validată si de Comisia Juridică a Senatului pentru a ocupa funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, aceasta declarand că este judecător de carieră, profesor universitar din 1996 şi are două doctorate în drept.--fb1
Senatului îi revine un loc de judecător la Curtea Constituţională, după ce în iunie îi va expira mandatul actualului judecător Ion Predescu.
Luni, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.
Decizia lui Traian Băsescu vine ca urmare a faptului că, în luna iunie, expiră mandatul a trei judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.
Astfel, şeful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirării mandatului lui Axinte Gaspar.
Propuneri de modificare a componenţei Curţii Constituţionale
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a apreciat luni că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului.
În cadrul unei dezbateri referitoare la rolul Curţii din perspectiva proiectului de revizuire a Constituţiei, Mona Pivniceru a propus ca fiecare dintre puterile statului, legislativă, executivă şi judecătorească, să aibă câte trei reprezentanţi.
Prezent la dezbatere, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că această soluţie poate fi luată în calcul.
Totodată, fostul ministru liberal al justiţiei Tudor Chiuariu a propus să existe şi o procedură de recurs în cadrul Curţii Constituţionale, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Cătălin Purcaru.
Din cei nouă judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.
Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.