Modificări în guvern "fără desemnarea unui nou premier"
După ce ieri preşedintele Traian Băsescu spunea că formula de guvernare s-a schimbat faţă de 2012, reprezentanţii puterii susţin că programul de guvernare rămâne neschimbat.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Martie 2014, 18:21
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare spun că noua etapă pentru învestire a executivului nu presupune desemnarea unui nou premier de către preşedintele României, aşa cum aprecia ieri preşedintele Traian Băsescu, ci doar votul din parlament.
Deşi este modificată culoarea politică şi structura executivului, programul de guvernare rămâne acelaşi, ca atare - spune puterea - în faţa legii avem de-a face cu un guvern restructurat, care trebuie să se prezinte în faţa parlamentului cu acelaşi premier.
Opoziţia nu contestă nimic pentru moment.
Preşedintele României spune că executivul Ponta 3 se va prezenta în faţa parlamentului cu programul din 2012, în care este specificată Uniunea Social Liberală.
Acum, însă - adaugă el - în plan politic şi guvernamental, nu mai avem de-a face cu USL, ci cu patru partide, în speţă PSD, UDMR, PC şi UNPR, de unde şi posibila problemă constituţională.
Opoziţia, în aşteptare
De pe băncile opoziţiei, democrat liberalii nu se pronunţă în niciun fel, ci aşteaptă materializarea paşilor puterii, pentru a vedea unde ar putea fi motive de contestare a noului guvern, spune Vasile Blaga, preşedintele PDL.
"Am decis, de altfel, ca să fim extrem de atenţi în perioada care urmează, să urmărească procedurile în continuare de învestire a guvernului şi, dacă ele vor fi încălcate, sigur, să acţionăm în consecinţă. Să vedem dacă este modificat programul de guvernare", spune Vasile Blaga.
Liberalii nu ar avea ce să conteste la CCR în privinţa instalării guvernului Ponta 3, spune Crin Antonescu, preşedintele PNL.
"Cred că niciun fel de interpretare a Constituţiei nu interzice completarea cu schimbarea compoziţiei politice a guvernului printr-un vot în parlament.
"Constituţia nu-l obligă pe Victor Ponta să demisioneze. Nu cred că teoria domnului Băsescu se susţine în vreun fel", spune spune Crin Antonescu.
În 2007, clasa politică a asistat la un episod similar, PNL scotea de la guvernare PDL şi prezenta în faţa parlamentului un guvern restructurat şi cu o altă coloratură politică. În acel moment, nu a fost nevoie ca preşedintele să se implice în desemnarea unui nou premier.