Modificări aduse proiectului legislativ privind rectificarea bugetară
Articol de Alina Stănuţă, 16 Septembrie 2020, 21:02
Majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu 1 septembrie și creșterea salariilor profesorilor din acest an sunt printre modificările aduse proiectului legislativ privind rectificarea bugetară. Decizia a fost luată în comisiile parlamentare reunite de buget-finanțe, iar liberalii au lipsit de la dezbateri. Actul normativ urmează să fie supus votului final în plenul reunit de săptămâna viitoare.
Reporter: Cu 20 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", parlamentarii din comisiile pentru buget au decis, la propunerea PSD, eliminarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii, care prevede majorarea acestuia cu 40% de la 1 septembrie. Social-democraţii au explicat că sumele pentru această majorare se pot regăsi în măsuri pe care guvernul le poate lua în viitor.
Senatorul social democrat Marius Budăi, fost ministru al muncii în guvernarea PSD: Avem peste 2 milioane de persoane forță de muncă neocupată. Nu vă rămâne decât să creaţi locuri de muncă. Puteți lega stimulii de inserție de creștere a salariilor și pe cale de consecință, vom avea contribuții mai mari. Creșteți și salariul minim, pentru că acum salariul minim este sub erodarea dată de inflație. Recuperați arieratele care au crescut cu peste zece miliarde în acest an, ajungând la peste 25 de miliarde.
Reporter: În timpul dezbaterilor din comisie nu au fost prezenți parlamentari PNL, UDMR sau PMP. Singurul reprezentant al USR, deputatul Claudiu Năsui, a votat împotriva amendamentului PSD și a adus argumente.
Claudiu Năsui: În nicio țară în lumea aceasta nu a crescut veniturile unei întregi categorii de populație, care este și mare, cu 40% de la o lună la alta, fără să, nu știu, fi găsit o resursă extraordinară de petrol, de aur, de ceva. Ce se va întâmpla dacă, într-adevăr, legea aceasta va intra în vigoare? Fie o serie de împrumuturi masive pe pieţele externe, fie împrumuturi masive pe pieţele interne, ceea ce vor genera, evident, inflaţie şi vor eroda puterea de cumpărare chiar a oamenilor, a pensionarilor pe care încercăm să îi ajutăm.
Reporter: Comisiile au mai adoptat un amendament propus tot de PSD, prin care se majorează sumele destinate autorităţilor locale cu un miliard de lei, care vor fi repartizaţi în funcţie de numărul de locuitori, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.
Comisiile au mai decis majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum este prevăzut în lege, adică din acest an. Guvernul a fost reprezentat la lucrările din comisie de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Attila György, care a solicitat ca raportul de adoptare a legii să fie fără amendamente.
Într-un comunicat, liderul deputaților PNL, Florin Roman, arată că PSD aruncă în aer finanțele României şi spune că amendamentele propuse înseamnă un total de 65 de miliarde de lei. PNL va ataca la CCR toate proiectele cu impact bugetar, fără sursă de finanțare, care pun în pericol stabilitatea economică a României, mai arată acesta în comunicat.
Raportul la proiectul de lege privind rectificarea bugetară va intra cel mai probabil în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului săptămâna viitoare.
(PH)