Marian Sârbu, primul lider al UNPR
Uniunea Naţională pentru Progresul României şi-a ales conducerea, preşedinte al formaţiunii fiind ales Marian Sârbu, fost ministru al Muncii.
Articol de Ionuţ Dragu, 01 Mai 2010, 14:29
Noua formaţiune politică, Uniunea Naţională pentru Progresul României, l-a ales în fruntea partidului pe Marian Sârbu, fost ministru al muncii din partea PSD.
În funcţia de preşedinte executiv a fost ales Gabriel Oprea, actualul ministru al apărării.
Preşedinte de onoare al formaţiunii a devenit Cristian Diaconescu, iar secretar general Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 din capitală.
Totodată au fost aleşi şi cei 15 vicepreşedinţi ai noului partid.
Noua formaţiune politică a fost iniţiată odată cu plecările a patru membri importanţi din PSD şi are în componenţă şi parlamentari care până acum au făcut parte din grupul independenţilor.
Potrivit redactorului România Actualităţi, Alexandra Cristea, Uniunea Naţională pentru Progresul României se plasează la stânga scenei politice româneşti, unde va împărţi doctrina social-democrată cu PSD.
UNPR precizează însă că va fi un partid de centru-stânga, cu o ideologie mai modernă şi mai europeană decât a PSD.
Analistul politic Ioan M.Ioniţă spune că după lansarea partidului, "liderii formaţiunii vor trebui să vină cu adevăratele mesaje, să arate că sunt un partid structurat, că au o identitate politică şi că se adresează unui anumite segment din electoratul românesc".
Ioan M. Ioniţă afirmă că "şansa partidului este să profite de reculul PSD din ultimii ani."
Ioan M.Ioniţă mai spune că UNPR va rămâne alături de PD-L în perioada următoare, pentru că ambele partide au de câştigat din colaborarea pentru guvernare.
UNPR are deja filiale în majoritatea judeţelor. O parte dintre ele vor fi conduse fie de actuali parlamentari independenţi, fie de foşti lideri locali ai PSD.
Înscrisă la Tribunalul Bucureşti cu zece zile în urmă, Uniunea se declară, prin statut, "o construcţie politică de centru-stânga, care are ca obiectiv promovarea unei guvernări progresiste şi asigurarea stabilităţii politice pe termen lung".