Liderul PSD, Liviu Dragnea, recomandare pentru ministrul Florin Iordache
Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi recomandă ministrului justiţiei să analizeze ceea ce au făcut guvernele anterioare în privinţa graţierilor colective.
Articol de Radiojurnal, 31 Ianuarie 2017, 13:33
Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi recomandă ministrului justiţiei să analizeze ceea ce au făcut guvernele anterioare în privinţa graţierilor colective, înainte de a decide în ce fel va promova această măsură:
Liviu Dragnea: "Dacă e să se dea prin ordonanţă sau să adopte proiect de lege asta este problema lor, dar este bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă poate să o dea, dacă nu, nu ştiu dacă este bine!"
Ultima graţiere colectivă a avut loc acum aproape 15 ani, în 2002, în perioada guvernului Adrian Năstase.
A fost făcută prin legea numărul 543.
Anterior, au mai fost luate două astfel de măsuri, prima imediat după Revoluţie în 1990 şi o alta în 1997 prin legea 137, prin care erau graţiate în întregime pedepsele până la 2 ani.
Liviu Dragnea a făcut această declaraţie la Instanţa Supremă, unde magistraţii au amânat pentru 14 februarie judecarea primului termen în dosarul în care liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru angajări fictive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Teleorman.
Avocaţii au cerut timp suplimentar pentru a aduce noi probe, iar Liviu Dragnea a a spus că toate acuzaţiile DNA ar fi bazate pe mărturii mincinoase.
La insistenţele jurnaliştilor el a argumentat din nou că cele două proiecte, de graţiere şi de modificare a codurilor penale nu l-ar ajuta în acest proces:
Liviu Dragnea: "Eu nu am auzit de la guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu, pe de-o parte. Pe de altă parte ştiu că avem o Curte Constituţională care a adoptat o decizie, dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia este şi asta o opţiune sau poate Curtea Constituţională a emis acea decizie pentru mine! Nu mă ajută pe mine personal. Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare".
Proiectele ordonanţelor de graţiere şi de modificare a codurilor penale au declanşat proteste ample în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară.
Au ajuns în atenţia opiniei publice în urmă cu aproape două saptamâni, după vizita neaşteptată a preşedintelui Klaus Iohannis la guvern, iar şeful statului i-aa cerut din nou ieri cabinetului Grindeanu să abandoneze aceste demersuri.