Legea votului prin corespondenţă, motiv de zâzanie între PSD şi PNL
Puterea şi opoziţia se acuză reciproc de amânarea adoptării legii votului prin corespondenţă.
Articol de Radiojurnal, 02 Octombrie 2015, 22:09
Puterea şi opoziţia se acuză reciproc de amânarea adoptării legii votului prin corespondenţă.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că deşi PNL a decis să se retragă de la şefia Comisiei de Cod Electoral, reprezentanţii PSD vor duce la final demersul iniţiat în parlament.
"PNL-ul a refuzat la solicitarea noastră să desemneze un om în acea comisie pentru a putea funcţiona în continuare. Noi lucrăm şi vom scoate o lege, care obligatoriu trebuie să respecte două principii: să asigure dreptul la vot în aceleaşi condiţii pe care le au românii care trăiesc în România, pe de o parte, şi, pe de altă parte să ne dea siguranţa că votul este sigur. Dacă cei de la PNL vor mai continua să facă foarte mult tărăboi fără să participe efectiv la elaborarea acestei legi, înseamnă că o să o scoatem fără ei în timp util, în aşa fel încâ să poată să fie aplicată", a declarat Liviu Dragnea.
De cealaltă parte, liberalii anunţă declanşarea de luni a unei greve parlamentare în semn de protest faţă de neadoptarea acestui act normativ.
Deputatul PNL, Mihai Voicu, şi-a dat demisia de la şefia Comisiei de Cod Electoral în condiţiile în care membrii comisiei nu au ajuns la un acord privind legea votului prin corespondenţă.
Liberalii au acuzat PSD de tergiversarea adoptării proiectului, iar în urma demisiei, Comisia de cod electoral şi-a suspendat şedinţa.
PSD şi PNL "nu sunt interesaţi de adoptarea aceastei legi"
Vicepreşedintele PMP, deputatul Clement Negruţ, a declarat că legea votului prin corespondenţă nu va fi votată de parlament, astfel încât să poată fi aplicată la alegerile de anul viitor.
În opinia sa, nici liberalii şi nici social-democraţii nu sunt interesaţi să introducă votul prin corespondenţă.
"Sunt peste trei milioane de români care au fost nu doar dezamăgiţi de ceea ce s-a întâmplat imediat după ce domnul Iohannis a fost ales cu largul, să spun aşa, concurs al românilor din străinătate, iar acum nu mai sunt interesaţi de voturile românilor din diaspora. Îi invit pe colegii mei liberali să susţină în Biroul Permanent introducerea de urgenţă a acestui proiect de lege şi să-l votăm în procedură de urgenţă. Putem să o facem încă săptămâna viitoare. Dacă nu se va întâmpla săptămâna viitoare, în opinia mea nu va mai avea când", a afirmat Clement Negruţ.