Legea comasării alegerilor "este neconstituţională"
Curtea Constituţională a admis sesizarea Uniunii Social-Liberale prin care era contestată Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Ianuarie 2012, 11:50
Legea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale este neconstituţională, a decis Curtea Constituţională, ne-a transmis redactorul nostru Diana Surdu.
Decizia a fost luată după ce magistraţii Curţii s-au reunit pentru a discuta sesizarea Uniunii Social-Liberale, prin care este contestată Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
În urmă cu o săptămână, Curtea a amânat dezbaterile, pe motiv că trebuie să ceară guvernului detalii privind impactul financiar al aplicării actului normativ, respectiv dacă se economisesc 20 de milioane de euro prin comasarea alegerilor, aşa cum a estimat executivul.
Premierul Emil Boc, care este şi preşedinte al principalului partid aflat la guvernare, PDL, afirmă că deciziile Curţii Constituţionale se respectă şi, de aceea, nu comentează hotărârea.
Prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a precizat că, după decizia Curţii Constituţionale, coaliţia de guvernământ va trebui să stabilească, probabil în şedinţa de luni, calendarul de desfăşurare a alegerilor locale şi a celor parlamentare.
Sorin Frunzăverde a declarat că, "în mod normal, alegerile locale se vor ţine aşa cum stabileşte legea electorală în prima duminică din luna iunie. Alegerile parlamentare, sigur, se pot ţine conform legislaţiei, dacă sunt anticipate, şi până atunci, ceea ce este puţin probabil, evident, cum se pot ţine - aşa cum sperăm - la timp, adică în noiembrie".
Calendaristic acestea pot fi ţinute în ultima duminică din noiembrie, ţinând cont de momentul în care a fost instalat Parlamentul actual.
USL susţine că adoptarea legii a fost făcută cu încălcarea normelor constituţionale şi că actul normativ stabileşte şi o prelungire cu aproximativ şase luni a mandatelor aleşilor locali, informează redactorul Radio România Actualităţi, Amalia Bojescu.
USL reclamă faptul că o lege atât de importantă a trecut fără dezbatere parlamentară prin asumarea răspunderii.
Reprezentanţii USL mai spun în sesizarea către Curte că executivul a nesocotit prevederea constituţională potrivit căreia parlamentul este unica autoritate legiuitoare.
În opinia opoziţiei, adevărata miză a comasării o reprezintă fraudarea alegerilor din acest an.
Liderii USL susţin că legea încalcă standardele europene, potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri.
Opoziţia mai atrage atenţia că legea comasării alegerilor încalcă mai multe articole din Constituţie referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii judeţene.
De cealalaltă parte, guvernul susţine că, prin comasarea alegerilor, se face o economie la buget de aproximativ 20 de milioane de euro, se reduce posibilitatea unor derapaje electorale, iar participarea la vot este mult mai bună în cazul alegerilor simultane.
Opoziţia a sesizat Curtea Constituţională după ce guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea pentru comasarea alegerilor, la sfârşitul anului 2011, iar moţiunea de cenzură a fost respinsă de parlament.