Klaus Iohannis a promulgat şi a criticat bugetul pe 2018
Preşedintele s-a arătat îngrijorat de unificarea sistemului de contribuţii la nivelul angajatului şi de reducerea consistentă a impozitului pe venit, de la 16% la 10%
Articol de Mihaela Dumitrescu, 03 Ianuarie 2018, 17:52
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat şi pe cea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. El avertizează, însă, că România trebuie să evite capcana unei creşteri economice nesustenabile, bazate în principal pe consum, deficite bugetare şi acumularea de datorie publică.
Preşedintele Klaus Iohannis este îngrijorat de lipsa estimărilor şi a calculelor credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split. El subliniază că prioritatea Guvernului trebuie să fie îmbunătăţirea semnificativă a nivelului colectării veniturilor fiscale, în prezent printre cele mai mici din Uniunea Europenă, şi susţinerea investiţiilor, dar mai ales a realizării acestora.
Construcţia bugetară se bazează, mai susţine şeful statului, pe unificarea sistemului de contribuţii sociale la nivelul angajatului, dar şi pe reducerea consistentă a impozitului pe venit, de la 16% la 10%. În aceste condiţii - avertizează preşedintele Klaus Iohannis - coaliţia de guvernare PSD-ALDE are obligaţia de a răspunde aşteptărilor românilor ca ţara noastră să aibă un buget credibil şi sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică şi nivelul de trai promis cetăţenilor.
Premierul Mihai Tudose afirma în Parlament, atunci când cerea votul senatorilor şi deputaţilor pentru proiectul de buget pe 2018, că domeniile prioritare vor fi Sănătatea, Educaţia şi Infrastructura - care vor primi mai mulţi bani - şi că rezultatele aplicării acestui buget nu vor întârzia să apară.
Redactorul Mihaela Dumitrescu transmite că, potrivit proiectului adoptat de Legislativ chiar pe 22 decembrie anul trecut, construcţia bugetară se bazează pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei pentru 1 euro şi un câştig salarial mediu net lunar, de 2.614 lei.
Deficitul bugetar este estimat la 2,97% din Produsul Intern Brut, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar, de sub 3%. Premierul Mihai Tudose declara atunci că este cel mai generos buget de investiţii pe care l-a avut România postrevoluţionară, cel mai generos şi mai coerent buget în sănătate şi educaţie. "Vom reuşi să facem o ţară mai bună şi un trai mai bun pentru români", dădea asigurări prim-ministrul, în faţa parlamentarilor, cărora le cerea votul pentru bugetul pe 2018.