Iohannis: Avocatul Poporului lasă condamnaţii să ajungă în funcţii înalte
Preşedintele Klaus Iohannis l-a acuzat pe avocatul poporului Victor Ciorbea că se află în slujba actualei majorităţi parlamentare
Articol de RADOR, 05 Ianuarie 2017, 15:36
Purtãtorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mãdãlina Dobrovolschi a făcut joi dupăamiază o declaraţie de presă. Ea a spus că preşedintele României este indignat de acţiunea din aceastã dimineaţã a Avocatului Poporului, pe care o consideră ca pe o acţiune cu un unic beneficiar.
"În acelaşi timp, preşedintele României este surprins de rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte sã devinã util noii majoritãţi politice, printr-un demers care apãrã dreptul persoanelor condamnate penal de a ne conduce. În 2001, România era într-un plin proces de integrare în UE şi în NATO.
Vã amintiţi demersurile din perioada respectivã. Atunci a fost adoptatã o lege prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul sã fie miniştri, respectiv, prim miniştri. În 16 ani, nimeni, niciodatã, nu a considerat cã este o problemã acest criteriu de moralitate pentru viaţa politicã din România.
În 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat aceastã funcţie, nu a considerat cã textul legii reprezintã probleme pentru drepturile şi libertãţile cetãţeneşti. Drept urmare, aceastã lege, în acest interval lung, nu a fost contestatã, pentru cã pânã la urmã, este în interesul tuturor ca societatea sã fie condusã de persoane integre.
Aş vrea sã fac acum referire la câteva texte din Constituţia României, texte care sunt foarte importante în acest context. Mai întâi, aş vrea sã vorbesc despre articolul 58, aliniatul 1 din Constituţia României. E vorba despre rolul Avocatului Poporului. Ce ne spune acest articol? "Rolul Avocatului Poporului este cel de a apãra drepturile şi libertãţile persoanelor fizice".
Strãdaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intrã în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sã se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. Sã mergem mai departe şi sã consultãm din nou textul Constituţiei României. De aceastã datã, vã invit sã ne uitãm la articolul 16, aliniatul 3 din aceeaşi Constituţie a României, care ne spune cã funcţiile şi demnitãţile publice se exercitã în condiţiile legii.
Cu alte cuvinte, nu trebuie sã fii un expert în chestiuni de legislaţie ca sã înţelegi cã Legea fundamentalã vorbeşte şi despre alte criterii prin care o persoanã poate sã ajungã sã ocupe o astfel de demnitate. Chiar indicã şi recomandã legiuitorului sã stabileascã astfel de criterii.
Drept urmare, preşedintele României trage un semnal de alarmã pentru cã toţi românii trebuie sã înţeleagã cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali sã ajungã sã ne conducã, sã conducã funcţii înalte în stat.