Guvernul "continuă procedura angajării răspunderii"
Premierul Emil Boc a declarat că guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, parlamentul fiind obligat, în opinia sa, să stabilească data moţiunii de cenzură.
Articol de Sorin Solomon, 24 Noiembrie 2010, 21:03
Guvernul va continua procedura angajării răspunderii pentru legea educaţiei, parlamentul fiind obligat să stabilească data moţiunii de cenzură, a declarat premierul Emil Boc.
Acesta a apreciat că decizia Curţii Constituţionale în cazul legii educaţiei este clară, explicită şi trebuie respectată, presupunând practic că procedura angajării răspunderii guvernului continuă, iar moţiunea de cenzură trebuie prezentată, dezbătută şi votată de parlament.
Premierul a insistat asupra faptului că parlamentul este obligat să stabilească datele de prezentare şi votare a moţiunii de cenzură.
Emil Boc a avertizat că se va solicita schimbarea lui Mircea Geoană din postul de preşedinte al Senatului dacă acesta mai continuă să "boicoteze" procedura angajării răspunderii.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, după decizia Curţii Constituţionale, că birourile permanente reunite ale parlamentului, vor trebui să tranşeze "la pachet", până cel târziu luni, atât problema asumării răspunderii executivului, asupra legii educaţiei naţionale, cât şi cea a moţiunii de cenzură, iniţiată de PSD, în cazul asumării răspunderii guvernului.
"Avem două decizii ale Curţii Constituţionale. O primă decizie, la contestaţia pe care am introdus-o eu, ca preşedinte al Senatului, în care Curtea constată un conflict de natură constituţională, între Parlament şi Guvern, şi declară angajarea răspunderii, ca fiind neconstituţională.
"Avem, astăzi, o a doua decizie a Curţii, care declară că există un conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament, pe tema moţiunii de cenzură, depusă de opoziţie, dar nediscutată de către Parlament" a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Curtea Constituţională a decis miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională între guvern şi parlament, generat prin refuzul legislativului, de a dezbate moţiunea de cenzură, depusă în cazul asumării răspunderii pe legea educaţiei.
Potrivit deciziei, moţiunea o dată depusă, trebuie să-şi urmeze cursul, adică trebuie dezbătută şi votată în legislativ.
Decizia magistraţilor este definitivă şi general obligatorie.