Guvernul "a făcut un lanţ de abuzuri"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că guvernul şi majoritatea parlamentară au comis abuzuri în perioada 3-6 iulie, o parte dintre ele fiind corectate de instituţii ale statului.
10 Septembrie 2012, 15:57
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, aflată în vizită la Bucureşti, că guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut "un lanţ de abuzuri" în perioada 3-6 iulie, însă o parte a acestora au fost corecate ulterior de celelalte instituţii ale statului, inclusiv de Curtea Constituţională.
"Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice şi aici vorbesc despre guvern şi majoritatea parlamentară au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonanţe ale guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de parlament.
"Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională", a spus Traian Băsescu la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, aflată în vizită la Bucureşti.
El a mai afirmat că speră ca toate instituţiile româneşti să coopereze cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pentru ca membrii acesteia să poată "avea concluzii corecte" la finalul documentării pe care o fac în aceste zile la Bucureşti.
Potrivit preşedintelui României, principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului - Curtea Constituţională, Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.
"Concluzia principală este că într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA.
"Aceste evenimente ne-au dat ocazia să constatăm această realitate, chiar dacă este surprinzătoare pentru mulţi oameni, este o confirmare că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice", a declarat Traian Băsescu.
Rezistanţa instituţiilor statului în faţa presiunilor politice a fost tema abordată de preşedintele român în primul său discurs rostit după întoarcerea la Cotroceni.
În prima apariţie oficială, Traian Băsescu a spus că "instituţiile statului de drept au rămas în picioare, în ciuda atacului din 3-6 iulie”, când primii trei oameni din stat, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele statului cărora li s-a adăugat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi de Uniunea Social Liberală.
Poziţia CSM faţă de evoluţiile politice din România, prezentată Comisiei
Experţii Comisiei de la Veneţia au fost informaţi, la întâlnirea cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele "ingerinţe ale politicului" la adresa autorităţii judecătoreşti, informează un comunicat de presă al CSM.
"Discuţiile au vizat aspecte privind recentele evoluţii din România şi consecinţele acestora asupra sistemului judiciar. Experţii Comisiei au fost informaţi în legăturăcu poziţia adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti", se arată în textul emis de instituţie.
Au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti.
Vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea Curţii Constituţionale şi Legea referendumului.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, are programată o întâlnire cu delegaţia de la ora 18.30.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că în mod sigur se va întâlni şi el cu reprezentanţii Comisiei de la Vaneţia.