Guvernul a avizat proiectul de lege privind funcţionarea ANI
Proiectul de lege instituie două tipuri de declaraţii de avere: cu caracter public, respectiv confidenţial, ce va putea fi verificată de ANI.
Articol de Amalia Bojescu, 26 Aprilie 2010, 16:37
Guvernul a reglementat modul de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), printr-un proiect de lege aprobat în şedinţa executivului.
"Prin acest proiect de lege Guvernul urmăreşte continuarea activităţii ANI.
Pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta viaţa privată, instituim două tipuri de declaraţii de avere, una ce are caracter public şi una cu caracter confidenţial", a declarat premierul Emil Boc.
Astfel, demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.
Premierul Emil Boc a mai amintit că România, în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare pe justiţie convenit cu UE, are obligaţia de a asigura controlul averilor demnitarilor, în concordanţă cu textul Constituţiei, astfel încât să existe o transparenţă totală a modului în care un demnitar dobândeşte averea pe parcursul exercitării mandatului, prin comparaţie între averea existentă la începutul mandatului şi cea de la sfârşitul mandatului de demnitar.
Membrii executivului s-au întrunit pentru a discuta situaţia ANI după decizia Curţii Constituţionale prin care mai multe articole ale legii de funcţionare a ANI au fost declarate neconstituţionale.
Înaintea şedinţei, ministrul de interne Vasile Blaga a anunţat că ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a prezentat coaliţiei de guvernământ un proiect de lege privind funcţionarea ANI ce va fi discutat în şedinţa executivului.
Vasile Blaga a adăugat că proiectul va fi susţinut de întreaga coaliţie.
Tot pentru a discuta despre Agenţia Naţională de Integritate, preşedintele Traian Băsescu a convocat la Cotroceni partidele parlamentare.
Liberalii au anunţat că nu vor merge la consultări, considerate de liderul PNL Crin Antonescu discuţii pur formale.
PSD va susţine existenţa ANI printr-o lege care să ţină cont de punctul de vedere al Curţii Constituţionale, dar care să fie elaborată de parlament, şi nu prin ordonanţa de urgenţă, a precizat preşedintele social democrat, Victor Ponta.
"Avem DNA, avem ANI, avem ANAF şi în fiecare zi românii văd că e mai multă corupţie în România, mai multă lipsă de integritate, mai puţină transparenţă", a declarat Victor Ponta.
Liberalii sunt de acord cu existenta ANI şi susţin ideea de control al averilor demnitarilor ierarhic, pornind de la cea mai înaltă funcţie în stat, afirmă preşedintele PNL Crin Antonescu.
"Trebuie ca parlamentul să-şi asume răspunderea că în 45 de zile să rezolve această problemă, respectând deciziile Curţii, să furnizeze baza legislativă pe care instituţia Agenţiei Naţională pentru Integritate să-şi reia activitatea", a declarat Crin Antonescu.
PD-L consideră că ANI trebuie să funcţioneze în limitele prevederilor constituţionale, iar averea trebuie să fie la vedere.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, declară că noul proiect al guvernului va menţine publicarea averilor, dar va respecta şi confidenţialitatea anumitor date.
"Poate că în mintea unora ar fi ca această ANI să fie un organism care să nu doară, care să nu muşte, care să nu înţepe pentru că poate deranja pe cineva", a declarat Georghe Flutur.