Gazoductul "reduce dependenţa" R. Moldova de gazul rusesc
Conducta inaugurată marţi va putea fi utilizată la capacitate maximă după ce Republica Moldova va construi încă o magistrală, prin care şi-ar putea asigura consumul anual de gaze.
Articol de Victor Gheorghe, 27 August 2013, 17:04
Republica Moldova a făcut marţi un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi - Ungheni.
Ceremonia a avut loc pe malul stâng al Prutului, cu participarea premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.
În discursul său, şeful guvernului de la Chişinău a subliniat că acest moment este rezultatul cooperării dintre Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană.
"Uniunea Europeană şi România au demonstrat că sunt parteneri strategici în acest efort. Pe dimensiunea energetică, sprijinul a devenit mult mai solid şi mult mai vizibil în ultimii ani. Avem un dialog intens pentru diversificarea resurselor energetice ale Republicii Moldova. Şi nu este vorba doar de interconexiunea de gaz şi electricitate, dar şi de proiecte de eficienţă energetică şi folosirea resurselor regenerabile", a spus Iurie Leancă.
Premierul Victor Ponta a subliniat că finanţarea proiectului este asigurată de la bugetul naţional al României, dar şi din fonduri puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
"Proiectul pe care îl inaugurăm astăzi şi pe care toţi cei responsabili m-au asigurat că îl vor finaliza la timp, până la sfârşitul anului, iar la anul va fi dat în funcţiune înseamnă, în sfârşit, fapte, fapte făcute cu sprijinul Bruxelles-ului, cu efortul guvernului de la Bucureşti, care nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment", a declarat premierul Victor Ponta.
Conducta inaugurată marţi va putea fi utilizată la capacitate maximă după ce Republica Moldova va construi încă o magistrală, prin care şi-ar putea asigura consumul anual de gaze.
Pentru aceasta sunt necesare investiţii de cel puţin 60 de milioane de euro, iar autorităţile de la Chişinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de patru, cinci ani.