Forţele politice din România "trebuie să acţioneze responsabil"
Într-o discuţie la Bruxelles cu Traian Băsescu, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că "nu vor fi compromisuri" privind respectarea statului de drept.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Septembrie 2012, 13:29
Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durrao Barroso a declarat la întâlnirea de la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu că toate forţele politice din România de la guvernare şi din opoziţie ar trebui să acţioneze responsabil şi cu reţinere şi să se concentreze pe necesitatea urgentă de a reinstaura stabilitatea instituţională şi politică.
Preşedintele Comisiei Europene a precizat că acest lucru este cu atât mai important în pregătirea alegerilor parlamentare din această toamnă.
Jose Manuel Durrao Barroso a explicat că instituţia pe care o conduce nu va face compromisuri în ce priveşte necesitatea ca statele membre să respecte statul de drept, independenţa justiţiei şi principiile constituţionale.
Preşedintele Traian Băsescu se află în vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre situaţia din România.
El a explicat că a solicitat vizita pentru a discuta despre raportul suplimentar cerut de Comisia Europeană care urmează să fie prezentat în luna decembrie.
Suspendarea preşedintelui, schimbarea şefului Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în luna iulie, au stârnit îngrijorarea oficialilor europeni.
În urmă cu două luni, Jose Manuel Barroso a precizat că Uniunea Europeană respectă domnia legii şi independenţa justiţiei, dar evoluţiile politice din România din ultimele luni "au zdruncinat încrederea noastră".
El a precizat că evoluţiile au pus sub semnul întrebării statul de drept şi independenţa justiţiei din România, dar angajamentele luate de guvernul Ponta au îndreptat lucrurile, fapt pentru care a ţinut să precizeze că îi este "recunoscător premierului Victor Ponta".
Jose Manuel Barroso a declarat că a cerut Comisiei Europene să monitorizeze în continuare situaţia din România iar până la sfârşitul anului să realizeze un nou raport.
Aderarea la Schengen, pe agenda discuţiilor de la Bruxelles
Traian Băsescu şi-a propus să discute la Bruxelles şi despre chestiunea Schengen.
De raportul suplimentar din iarnă este legată şi aderarea la Spaţiul Schengen, deşi în mod normal criteriile Schengen nu au legătură cu mecanismul de verificare pe justiţie, asta pentru că ţări ca Germania şi Belgia au arătat că ar prefera să vadă mai întâi conţinutul acestui raport şi abia apoi să se pronunţe asupra aderării României la Spaţiul Schengen.
În declaraţia susţinută la Cotroceni, Traian Băsescu a anunţat că un alt subiect pe care ar vrea să-l discute la Bruxelles este legat de extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene.
El a mai declarat că va încerca şi să se pună la punct cu bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2020.
În discursul rostit la Cotroceni, preşedintele a precizat că adoptarea de către România a monedei euro este un tren care nu trebuie ratat pentru că "există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină prin gară".
"Ţinta noastră pentru zona euro trebuie să rămână 2015. În acest moment nu avem niciun motiv să amânăm ţinta de intrare în zona euro, 2015.
"Este bine ca acest tren când trece să ne urcăm de la început în el. Riscul de a sta să chibzuim politic, să mai cugetăm, este major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai revină prin gară", a afirmat Traian Băsescu.