Externarea lui Adrian Năstase, "amânată ilegal"
Medicii de la Spitalul Floreasca au amânat nejustificat şi ilegal externarea lui Adrian Nastase, a decis Tribunalul Bucureşti.
Articol de Diana Surdu, 02 Iulie 2012, 19:07
Poliţia a cerut lămuriri Tribunalului Bucureşti în legătură cu punerea în executare a mandatului de arestare în cazul fostului premier, Adrian Năstase.
În răspunsul trimis, Tribunalul a concluzionat că medicii de la Spitalul Floreasca ar fi amânat nejustificat şi ilegal externarea lui Adrian Nastase.
Instanţa a mai constatat că Adrian Năstase ar fi trebuit transportat la locul de detenţie imediat după acordarea primului ajutor, iar medicul care examinează persoana condamnată la primirea în penitenciar este şi cel care decide dacă aceasta trebuie internată într-un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii.
Tribunalul arată în motivare că poliţiştii de la serviciul Investigaţii Criminale nu au făcut decât să-i înmâneze lui Adrian Năstase decizia respectivă, fără a continua cu celelalte două etape, respectiv arestarea în vederea conducerii la penitenciar şi depunerea acestuia la o unitate de detenţie.
Instanţa mai precizează că fostul premier nu a început executarea pedepsei în seara de 20 iunie, când a primit decizia definitivă de la magistraţi şi, potrivit judecătorilor, în raport cu normele penale procedurale, executarea pedepsei nu începe prin înmânarea mandatului de executare condamnatului şi nici nu se poate spune că acest mandat emis pe numele lui Adrian Năstase a fost dus la îndeplinire prin internarea acestuia la Spitalul Floreasca, deşi a spus că i s-a asigurat paza.
În decizia tribunalului se mai arată că medicii de la Spitalul Floreasca, întruniţi în comisia multidisciplinară, nu au motivat de ce doar acolo se puteau face proceduri medicale, îngreunând, astfel, în mod nejustificat şi nelegal externarea lui Adrian Năstase pentru ducerea sa într-un loc de detenţie.
De asemenea, judecătorii mai arată că în ce priveşte competenţa comisiei de expertiză medico-legală la care face trimitere comisia multidisciplinară din Spitalul Floreasca, aceasta este cea care apreciază dacă afecţiunile persoanei condamnate se pot tratat sau nu în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar numai la cererea organelor judiciare.
Procurorii DNA au depus la instanţa supremă o cerere de strămutare a dosarului în care avocaţii fostului premier cer Tribunalului Bucureşti întreruperea executării pedepsei de doi ani.
DNA doreşte ca dosarul să fie mutat la alt tribunal decât cel din Bucureşti, de acelaşi grad, şi o altă cerere tot a DNA vizează o suspendare a judecării procesului de la tribunal până când magistraţii vor da o soluţie la prima cerere.
Potrivit unor surse judiciare, magistraţii ar dori acest lucru pentru că Elena Burlan, magistratul căruia i-a fost repartizat dosarul, este cea care l-a citat pe medicul Şerban Brădişteanu într-un dosar de corupţie, medic care este urmărit penal acum pentru favorizarea infractorului.