Executivul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind reforma în domeniul pensiilor speciale
Ministrul muncii, Marius Budăi, a explicat că la calcularea pensiei nu se vor mai folosi veniturile care nu sunt permanente, cum ar fi primele.
Articol de Radiojurnal, 29 Decembrie 2022, 13:53
Executivul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind reforma în domeniul pensiilor speciale, adoptat în ultima sa şedinţă din acest an.
Documentul este bazat pe principiul potrivit căruia nicio pensie nu va mai putea depăşi venitul lunar din perioada activităţii.
Proiectul de lege urmărește să fie reduse cheltuielile cu aceste pensii de care beneficiază prin legi speciale magistrații, militarii, diplomații, navigatorii și membrii Curții de Conturi.
Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 8-10 la 65%, cu excepția magistraților, care au protecția deciziei Curții Constituționale.
Ministrul muncii, Marius Budăi, a explicat că la calcularea pensiei nu se vor mai folosi veniturile care nu sunt permanente, cum ar fi primele.
Marius Budăi: Nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, mă refer la acele prime acordate, știm noi cum se acordau câteodată în ultimele șase luni sau câștigări de drepturi salariale, care se acordau în ultima lună. Mai mult de atât, nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistrați, din ultimii zece ani și tot de la 6 la 12 luni pentru sistemul militar în ultimii cinci ani.
Marius Budăi a mai spus că după ce legea va intra în vigoare, va fi un interval de șase luni în care vor fi recalculate toate pensiile, astfel încât nicio pensie să nu mai depășească venitul în calcul.
Tot el a precizat că actualul proiect de lege nu se va aplica retroactiv, pentru că după recalculare diferența de bani nu va fi recuperată de la pensionari, ci aceștia vor primi în viitor pensiile la noile valori.