Emil Boc propune soluţia asumării răspunderii
Primul-ministru Emil Boc a propus guvernului şi coaliţiei de guvernare soluţia asumării răspunderii executivului pentru un pachet legislativ de reducere a cheltuielilor publice.
Articol de Angela Bârgoan, 19 Mai 2010, 16:52
Premierul Emil Boc a propus Guvernului şi coaliţiei ca modalitatea prin care va pune în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare şi de susţinere a activităţii economice să fie angajarea răspunderii guvernului.
Primul ministru a precizat că este nevoie de un calendar accelerat astfel încât măsurile să poată fi aplicate începând cu luna iulie.
Astfel, conţinutul proiectului de lege care va cuprinde aceste măsuri va fi discutat în coaliţie şi apoi aprobat în Guvern.
Premierul propune partenerilor de guvernare ca axa acestor măsuri să fie reducerea cheltuielilor bugetare şi nu majorarea taxelor.
Reprezentanţii celor două partide de opoziţie, PSD şi PNL, au declarat că dacă Guvernul va merge în Parlament şi îşi va asuma răspunderea pentru reducerea salariilor şi pensiilor, vor iniţia o moţiune de cenzură.
Premierul Emil Boc a spus că în acest moment nu se gândeşte la demisie şi promite că va menţine dialogul cu sindicatele.
Pe partea de cheltuieli, guvernul s-a angajat în discuţiile cu FMI să ia de la 1 iunie măsuri precum reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sistemul public, reducerea cu 15 procente a pensiilor şi scăderea fondurilor alocate autorităţilor locale dar şi a subvenţiilor pentru încălzire.
Economii suplimentare se vor realiza de asemenea prin îngheţarea temporară a pensionărilor anticipate şi prin controale stricte privind pensiile de invaliditate nou acordate.
Un alt angajament asumat de către guvern constă în aplicarea unui program agresiv de combatere a evaziunii fiscale.
În acest caz măsurile vor fi aprobate săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă după ce proiectul a fost discutat în primă lectură.
Atribuţii sporite acordate ANAF, acţiuni concentrate pe frauda în materie de TVA, întărirea controlului la marii contribuabili şi aplicarea acestor măsuri cât mai rapid, sunt doar câteva dintre prevederile noului act normativ.
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să aplice măsurile de la începutul lunii iunie.
Tot în cadrul şedinţei de guvern, executivul a decis amânarea pentru perioada 2012-2014 a unor drepturi salariale în valoare totală de peste 2 miliarde de lei, pe care le-au câştigat în instanţă unii bugetari.