Efecte politice după votul moţiunii
Din punct de vedere politic, votul de marţi din parlament a arătat un raport de forţe defavorabil puterii, iar analiştii consideră că PD-L trebuie să rezolve rapid problemele din interior.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Iunie 2010, 15:27
Legea de reducere a salariilor şi pensiilor publice a trecut de hopul moţiunii de cenzură şi mai trebuie să facă faţă contestării la Curtea Constituţională.
Politic însă, votul de marţi din parlament a arătat un raport de forţe defavorabil puterii, chiar dacă parlamentarii PDL au ţinut să sublinieze că voturile au fost împotriva unei legi nepopulare şi nu împotriva guvernului, partidele din arcul guvernamental s-au arătat aspre cu parlamentarii care au nesocotit deciziile de la centru.
Analiştii spun că rezultatul votului de marţi, din parlament, nu poate fi tradus politic într-o singură direcţie.
Analistul Ioan M. Ioniţă spune că pe de o parte PDL a demonstrat că este capabil să îşi mobilizeze aliaţii, în special pe cei de la UDMR, şi să obţină susţinerea în plan guvernamental.
“Aşa încât, pe partea aceasta a coaliţiei de guvernare, PDL a rămas câştigător, să zicem”, a spus Ioan M. Ioniţă.
Problema PDL, spune Ioan M. Ioniţă, vine însă din interiorul partidului, în momentul de faţă.
În opinia sa, în PDL există anumite ciocniri de forţe, care au ars mocnit până acum, dar care îşi dispută puterea în partid.
O dată scăpaţi de problema moţiunii de cenzură, Ioan M. Ioniţă susţine că democrat-liberalii vor trece la fapte.
“Acolo se petrece ceva. E clar că există nişte grupări care îşi dspută întâietatea în partid. E clar că există, probabil, o voinţă din afara partidului, care încearcă să intervină în raportul de forţe. E clar că guvernul, ca entitate politică mă refer, este obligat să recurgă la remanieri, pentru că ,altfel, nu va mai avea nici o şansă de a-şi păstra credibilitatea în faţa populaţiei”, explică analistul politic.
De remanieri vorbesc şi anumite voci din PDL de câteva săptămâni; spre exemplu, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean afirmă că premierul va face modificări în guvern, imediat după moţiunea de cenzură.
Mai mult, surse democrat-liberale spun că parlamentarii PDL sunt nemulţumiţi de patru sau cinci miniştri şi solicită schimbarea lor.
Pe de altă parte, există parlamentari PDL care aşteaptă să fie excluşi din partid, pentru că au votat în favoarea moţiunii.
Unul dintre aceşti parlamentari este Daniel Oajdea, care încă de luni a fost propus pentru excludere.
Aceeaşi măsură a fost adoptată şi de conducerea UNPR - patru parlamentari au fost excluşi după ce au votat în favoarea moţiunii de cenzură.
Purtătorul de cuvânt al UNPR, Valeriu Steriu, susţine însă că opoziţia nu trebuie să tragă concluzii greşite dacă câţiva parlamentari ai puterii au votat pentru moţiune.
“Cred că s-au grăbit puţin colegii de la PSD să anunţe că s-a schimbat raportul de putere din Parlament. În mod cert, noi ne-am abţinut la acest vot şi alături de noi şi grupul minorităţilor”, a declarat Valeriu Steriu.
Reprezentanţii PSD cred că scena politică s-a schimbat în urma moţiunii.
Reprezentaţii PSD sunt de altă părere în opinia lor, scena politică s-a modificat în urma moţiunii.
Purtătorul de cuvânt PSD, Radu Moldovan, spune că în momentul de faţă guvernul nu mai are legitimitate şi nici majoritate în Parlament.
“Cred că preşedintele Traian Băsescu, dacă mai are gram de onoare, aşa cum condamna la moţiunea din 2008 că guvernul Tăriceanu nu mai are legitimitate şi i-a cerut demisia, cred că ar trebui să facă şi cu domnul Boc”, a spus Radu Moldovan.
Opoziţia a contestat deja la Curtea Constituţională proiectul pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, iar cele două partide sunt pregătite pentru o nouă moţiune de cenzură.
Analistul politic Ioan M. Ioniţă afirmă însă că opoziţia a pierdut momentul prielnic pentru a opera modificări majore la nivel politic.
“Cele două partide probabil că nici nu au fost foarte tentate să preia guvernarea în acest moment, considerând ca e mai bine să lase PDL să se erodeze. Cred că nici pe viitor nu vor încerca să aibă o coordonare mai adâncă, aşa cum s-a întâmplat la prima moţiune de cenzură, cea victorioasă, de anul trecut”, afirmă Ioan M. Ioniţă.
Ioan M. Ioniţă susţine că o nouă moţiune de cenzură a opoziţiei nu va avea acelaşi impact pentru că reducerile vor fi fost deja operate.