DNA "să dea explicaţii asupra anchetelor privind referendumul"
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a cerut miercuri procurorului general, preşedintei CSM şi ministrului justiţiei lămuriri cu privire la anchetele DNA privind referendumul.
Articol de Beatrice Brăileanu, 15 August 2012, 19:30
Preşedintele interimar Crin Antonescu i-a cerut, miercuri seară, procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, să dea lămuriri cu privire la "valul de anchete în masă pe care procurori ai Parchetului general sau ai DNA îl desfăşoară într-un mare număr de localităţi din ţară, asupra unui mare număr de oameni".
El a cerut procurorului general, preşedintei CSM şi ministrului justiţiei să comunice de urgenţă "mijloacele, scopul şi natura acestor cercetări".
"Este o anchetă fără precedent care îi are în vedere mai ales pe cei care s-au prezentat la vot.
"Un asemenea desant de procurori din poartă în poartă nu s-a mai cunoscut de la colectivizare.
Audio: Fragment din declaraţia preşedintelui interimar Crin Antonescu.
"Există sentimentul care poate să se extindă că parchetul este influenţat politic", a declarat preşedintele interimar.
Crin Antonescu a subliniat faptul că ţara şi guvernul au nevoie de un ministru stabil de justiţie, menţionând că a auzit "discuţii publice despre nevoia de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a ţării".
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării coordonează activităţi care participă la păstrarea securităţii naţionale, a precizat Crin Antonescu.
Preşedintele interimar i-a cerut preşedintei CSM să convoace o şedinţă în care să fie lămurite aspectele acestor anchete.
El a precizat că aşteaptă un răspuns cât mai curând, în cursul zilei de joi.
Procurorii fac cercetări, în aceste zile, în mai multe judeţe, cu privire la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
DNA face cercetări în legătură cu referendumul
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.
Primarul USL al comunei, Mircea Stan, a declarat pentru Radio România Actualităţi că procurorii au luat legătura cu viceprimarul PDL, care i-a ajutat să facă cercetări printre localnici.
"Au fost procurorii de la Bucureşti, au cerut să vorbească cu preşedinţii de la secţiile de votare.
"Am înţeles că totul a decurs normal şi nu s-au găsit probleme.
"Nu i-am întrebat, eu nu am fost chemat, au fost chemaţi numai preşedinţii de secţii şi viceprimarul", a declarat Mircea Stan.
Primarul comunei a spus totodată că procurorii au mers din comună în comună pentru a discuta şi cu localnicii.
Primarul USL al comunei Suraia, judeţul Vrancea, Vasile Grosu, a declarat că procurorii l-au chemat chiar din biserică, unde participa la slujba sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Primarul din Suraia bănuieşte că prezenţa procurorilor are legătură cu faptul că a trecut de la PDL la USL şi cu plângerea penală pe care liderul PDL al judeţului a făcut-o împotriva lui, acuzându-l de fraudă electorală.